Международен Летен Барометър на Ferratum Group, издание Covid-19

0
175

Хелзинки, Юни 2020

КАК КОРОНАВИРУСЪТ ПРОМЕНИ ЖИВОТА НА 15 000 ЧОВЕКА ОТ 11 СТРАНИ              ПО ЦЯЛ СВЯТ СПОРЕД ПРОУЧВАНЕТО НА ФЕРАТУМ?

 

ДВАНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ФЕРАТУМ ПОКРИВА  ВСИЧКИ ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С COVID-19 И ФИНАНСОВИТЕ ИМ ПЛАНОВЕ ТАЗИ ГОДИНА.

Резултатите от 12-тото по ред успешно проучване на Фератум вече са публикувани. Почти 15 000 домакинства участваха в проучването, което изследва поведението на потребителските разходи през лятото в 11 международни държави. Данните включваха как световната пандемия Коронавирус се отразява на техния живот и поведение на разходите, за какво са харчили най-много пари по време на изолацията, какви са плановете им за предстоящите месеци и как управляват своите финанси. Попитахме също за онлайн пазаруването и техния предпочитан начин на плащане и от какво се страхуват най-много по отношение на Covid-19.

Ferratum

Тази година резултатите показват, че 66% от анкетираните ще похарчат по-малко пари през летните месеци в сравнение със същия период миналата година, където само 8% са заявили, че биха изхарчили същите или по-малко пари от предходната година. Резултатите сочат също, че повече от 50% са били засегнати от световната пандемия и са анулирали всичките си планове за лятото. 25% са отказали международните си пътувания, а други 15% са се отказали да си купят кола тази година. 10% са планирали да закупят жилище, но те по-скоро биха забавили покупката, за да спестят повече пари.



Промяната в плановете може да се дължи на това, че 13% от анкетираните са загубили работата си заради пандемията, а 18% ще бъдат с намалено заплащане в близкото бъдеще. 58% са късметлиите, които не са били засегнати финансово, запазили са работата си, както и не са имали промяна във възнаграждението си.

ЗАЕДНО СМЕ ВЪВ ВСИЧКО ТОВА! Нека погледнем от светлата страна на нещата: Социалната дистанция ни сближи.

Може да бяхме разделени, но Коронавирусът ни сближи. Работата от вкъщи дори ни помогна да изградим по-силни връзки. Проучването на Фератум показва, че световната пандемия е засегнала всички по различен начин, но ни е помогнала да изградим нови хобита, да живеем по-здравословен начин на живот, да организираме по-добре финансите си, да се радваме на малките неща в живота и да бъдем по-близки със семействата и роднините си.

През последните месеци хората са гледали телевизия като основно занимание (15%) най-вероятно, за да бъдат уведомявани за новостите покрай Covid-19. Видео разговорите и чатовете със семейството и приятелите също са заемали доста голяма част от ежедневието ни (13%). Все пак някой от нас са прекарвали времето си навън разхождайки се или спортувайки, където е било позволено (11%). 10% от анкетираните са гледали филми и сериали и са сърфирали в интернет като цяло.

Хората са социални същества все пак и въпреки това трябваше да живеем в изолация. Познайте кое е нещото, което е липсвало най-много на хората и е първото нещо, което са направили след изолацията? Точно така: да посетите семейството си (18%) и да се срещнете с приятели и близки (16%) като първи избор. На хората също са им липсвали излизанията, да се хранят в ресторанти и да се забавляват на тераса или местен бар. Международните пътувания, ходенето на море, социален и културен живот (кино, театър, концерти), дори пътуванията в страната също са сред нещата, които те биха искали да направят, щом го позволят. В края на класацията само с 3% можем да открием „връщането в офиса“, анкетираните не са пропуснали много от живота в офиса. Възможно е, защото са се научили да работят дистанционно или просто искат да имат редовна лятна ваканция и им е позволено да се върнат към живота си преди Covid-19.

Най-големите разточители на 2020

Когато заговорим за най-големите разточители на 2020, в България ще изразходват 86% от месечния доход през лятото (за сравнение с 2019 процентът е бил 56%), следвани от Хърватия със 72%, Латвия 50% и Румъния, където само 49% от месечния доход ще бъде похарчен за лятна ваканция.

Най-много българите планират да изхарчат за покриването на разходите за ежедневни нужди (22%), за ново обзавеждане (10%), за грижи за децата (12%), както и пътувания, но в страната (11%)

Харчи по-малко, спестявай повече

28% от анкетираните  от 11 страни споделят, че биха похарчили максимум 200 Евро през следващите 2-3 месеца, 12% биха похарчили около 1300 Евро, докато само 9% ще похарчат повече от 2000 Евро.

Анкетираните планират да покрият летните си разходи тази година като 45% от тях ще посегнат към спестяванията си, а 31% ще изтеглят заем от Фератум. 35% не са взимали заем скоро и нямат нужда от пари, докато 25% имат нужда от финансова подкрепа и не са изпозлвали услугите на Фератум, но смятат, че няма да могат да върнат сумата.  20% казват, че са похарчили по-малко пари сега покрай изолацията и стоенето вкъщи.

За България тенденцията е малко по-различна 24% ще покрият летните разходи със спестявания, 45% с кредит от Фератум и останалите 31% чрез кредитни карти или други финансови институции.

Като цяло 66% от българите ще изхарчат по-малко от миналото лято.

Най-големите разходи по време на Covid-19

Когато попитахме „за какво харчихте най-много парите си по време на изолацията“ повече от 50% (52%) са отделили най-много средства за хранителни стоки, следвани от домашни подобрения (13%), дрехи и обувки (12%) и продукти за лична хигиена (10%). Също така хората стимулираха местния и малкия бизнес, както и поръчваха храна от техните любими ресторанти (7%).

Някои страни са се променили драстично в сравнение с предишни години. Например, Норвегия заемаше позицията на най-високите разходи с най-много похарчени суми (извън разполагаемия доход на домакинствата), разпределена през 2019г – 68%. Резултатите от тази година обаче поставиха Норвегия на десето място, като само 36% от разполагаемия доход на домакинствата ще се използва за лятната ваканция през 2020 г.

Българите по време на изолацията похарчиха най-много за хранителни стоки (52%), придобивки за дома (13%), дрехи и обувки (12%) и продукти за лична грижа и хигиена (10%).

Разплащанията в брой намаляват, онлайн плащанията се увеличават

Онлайн плащанията са предпочитани от 52% от анкетираните, 25% все още изпозлват плащанията в брой при доставка и други 25% биха избрали банковите трансфери, когато поръчват онлайн. Най-дигитализираните държави по отношение на онлайн плащания са Норвегия (86%), Австралия (79%), следвани от Дания (77%). На дъното на класацията намерихме Финландия (28%) и България (27%). Финландия предпочита банковите трансфери (52%), докато българите са традиционалисти и предпочитат да се разплащат все още в брой (71%).

Онлайн пазаруването срещу пазаруването по магазини

68% от анкетираните все още предпочитат да пазаруват по магазините. Това е различното от други години и обяснението е просто: на хората им липсва да излизат и да пазаруват, тъй като през последните месеци са били затворени вкъщи и са поръчвали повечето неща онлайн.

Повече от половината от шведите предпочитат да продължат да пазаруват онлайн (62%) докато повечето от останалите страни продължават да пазаруват офлайн, след като им бъде позволено да правят това отново.

Топ летни разходи на 2020

Всички страни са поставили на първо място хранителните продукти като най-големият им разход, само за Естония пътуванията в страната ще бъдат с най-голям приоритет в разходите (17%).

Как беше проведено проучването Летен Барометър 2020?

  • В проучването се включиха активни потребители на Ferratum Group в 11 страни чрез онлайн анкета. Доходите се посочват в местна валута, относителното потребление през лятото се изчислява чрез съотношението на месечния разполагаем доход на семейството във всяка страна.

 

  • В проучването участваха над 15 000 домакинства. Анкетираните са на възраст от 18 до 61 години, а 57% от участниците са жени. Средният нетен доход на участващите домакинства варира между 827 – 3672 евро. Средният брой членове на домакинство е 3.5 души.

 

  • Като допълнение към демографските признаци на изследваните групи, респондентите бяха попитани какви са месечните им нетни доходи, как Коронавитусът промени техния живот, за какво харчат пари по време на изолацията, какви са им плановете за летните месеци и от какво се страхуват най-много относно Covid-19.

За Ferratum Group:

Ferratum Group е международен доставчик на мобилно банкиране и дигитални потребителски кредити и кредити за малкия бизнес, разпространявани и управлявани от мобилни устройства. Основана през 2005 година и със седалище в Хелзинки, Финландия, Ferratum се разраства бързо в 23 страни в Европа, Африка, Южна и Северна Америка, Австралия и Азия.

Като пионер в дигиталните и мобилнитe технологии за финансови услуги, Ferratum е начело на революцията в дигиталното банкиране. Фератум има приблизително 680 000 активни потребители, които имат открита банкова сметка или активен кредитен баланс през последните 12 месеца (към 31 март 2020 г.).

Фератум Груп е регистрирана на Франкфуртската фондова борса под символ „FRU.“ За повече информация посетете www.ferratumgroup.com .

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.