Удължиха извънредната епидемична обстановка: РЗИ затяга контрола

0
135

Днес по време на извънредна пресконференция здравният министър обяви, че удължава срока на извънредната епидемична обстановка

Епидемичните мерки са удължени до 31 юли 2020 г.

На пресконференцията освен Кирил Ананиев, присъстваха още премиерът Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Срокът се удължава до 31 юли 2020 г.

За сега остават мерките, които са били въведени преди месеци. Това е задължителното носене на предпазна маска в закрити помещения.

Обществени сгради, банки, офиси на НАП, аптеки, магазини, офиси на Изипей. При пътуване в такси и в градския транспорт.Служителите на РЗИ продължават да следят  дали мерките се спазват.

Лицата, които не използват предпазните маски, подлежат на глоби.

Ако през следващите дни броят на заразените с COVID-19 у нас нараства и се задържи, може да се наложи налагане и на по-сериозни мерки.

През изминалото денонощие у нас са извършени 923 PCR теста и са установени 63 нови души заразени с COVID-19.

По градове заразените са както следва:

В София град са 23 души. В Кюстендил – 9, в София област – 6. В Пловдив – 5, в Пазарджик – 5 и в  Благоевград също 5. В Смолян – 4. Във Варна и във Велико Търново по 2 души. В Габрово и в Сливен са заразени по 1 човек.

Потвърдените случаи с новия COVID-19 у нас към момента са 5740 души.

2579 от тях са активни хора. Излекуваните са 2915.

От COVID-19 могат да се разболеят както възрастни хора, така също и млади. С тази разлика, че при младите болестта протича по-леко и те се възстановяват много по-бързо. Особено ако нямат други заболявания и тяхната имунна система е силна.

При възрастните хора боледуването протича по-трудно. Състоянието може да се окаже критично за онези пациенти, които страдат от съпътстващи заболявания – инсулти, инфаркти, диабет, рак и други.

Такива хора имат слаба имунна система и са уязвими на COVID-19.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.