Браво! Военни спасиха водачите и пътниците в катастрофирали автомобили

0
424

Днес сутринта около 08:10 часа на пътя между Карлово и Пловдив става катастрофа. Наблизо били военни от 68-ма бригада „Специални сили“

На мястото на катастрофата Сн: БГНЕС

В посока към Граф Игнатиево, недалеко от с. Калояново, два леки автомобила предприели изпреварване на движеща се кола по пътя.

Двете изпреварващи коли се ударили една в друга. От силния удар започват да се въртят и се блъскат във военен автомобил.

Двете коли след това излетели от пътното платно. Превъртели се няколко пъти и се приземили в крайпътната ливада.

Военният автомобил е невредим. В него пътували трима военни, които отивали на учение.



Те извадили пътуващите от катастрофиралите превозни средства. Повикали Спешна помощ, КАТ и пожарната.

БГ военни извадиха хората от двата катастрофирали автомобила Сн: БГНЕС

Брано на смелите военни от 68-ма бригада „Специални сили“, които реагирали професионално, адекватно и изключително хуманно!

Това не е първият път, в който български военни реагират адекватно и спасяват хора.

Ето някои от по-ярките случаи.

На 11 май 2020 г. тримата военни служат в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово спасиха живота на припаднал мъж.

Ефрейтор Чавдар Караджов, ефрейтор Борислав Лилов и ефрейтор Марин Кънев. близо до учебен полигон “Анево”, ефрейторът Марин Кънев е уведомен от двама граждани, че млад мъж припаднал на пътя и си глътнал езика. Човекът извършвал ремонт на камион.

Ефрейторите успяват да извадят езика на мъжа. Той поел въздух и успял да се свести.

През това време пристигнал и медицинският екип. Старшина Любка Игнатова продължила реанимацията. И след това подали сигнал на тел. 112.

Доблестната постъпка стана достояние на медиите посредством Министерство на отбраната.

В началото на март 2019 г. ефрейтор Никола Върбанов от 61-ва Стрямска механизирана бригада спаси от удавяне дете.

Група деца се разхождали около карловския водопад. Едното се качило на скалите над водопада. Паднало и водата го повлякла надолу по дължината на природния феномен. Това са цели 9 метра.

Ефрейтор Върбанов бил наблизо с приятели. Скочил във водата и започнал да дърпа тялото на детето, което било потънало в тинята.

Заедно с неговия приятел положили огромни усилия, докато освободят пострадалото от листата и калта. Но в крайна сметка изваждат детето. Докато пристигне спасителен екип, правят реанимация.

Детето оцелява. Днес е живо и здраво.

През лятото на 2019 г. старши сержант Цвятко Делков от 61-ва Стрямска механизирана бригада спаси възрастна жена.

По сред бял ден в центъра на Карлово жената била нападната от мъже роми. Те отмъкнали дамската чанта на жената. Освен, че присвоили чантата с всички пари и лични документи, те изплашили до смърт беззащитната жена.

Наблизо бил старши сержант Цвятко Делков. Той реагирал светкавично. Хванал мъжете и ги задържал, докато пристигне патрул на полицията.

За тази доблестна постъпка беше награден от ген. Андрей Боцев.  Видеото можете да изгледате ТУК. 

Ефрейтор Петко Томанов е военнослужещ в 61-ва Стрямска механизирана бригада в 3 механизиран батальон. Миналата година сключи брак със своята любима Мирослава.

Младоженците изявиха желание да не получават цветя, а да бъдат събрани средства. В кутия бяха пуснати 900 лева.

Сем. Томанови дариха средствата на дете с епилепсия и с церебрална парализа от гр. Сопот. Поради тежкото му здравословно състояние майката на детето се налага да се грижи за него постоянно. Тя не може да работи и изпитва финансова трудност.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.