Задържането на вода в организма крие тези сериозни рискове за здравето

0
241

В последно време не са малко хората, които страдат от проблема задържане на вода. Коментар по този повод прави доц. Папазова

При задържане на вода в организма краката отичат

Доц. Мария Папазова гостува в предаването „На Кафе“.

Заедно с Гала говорят за един много сериозен проблем. Задържането на вода е опасно, защото то натоварва допълнително работата на сърцето и сърдечно-съдовата система, както на бъбреците и на отделителната система.

Човешкият организъм е изграден от огромно количество вода. Вода има в клетките, включително и в клетките на костите. Там водата е около 30%. Мозъкът е 80% вода, а общо 70% от човешкото тяло се състои от вода.

Но вода (екстрацелуларна течност) се съдържа в междуклетъчното пространство.



Тази течност трябва да се отича ритмично от тялото. С тази функция се занимава лимфната система.

Ако един организъм е здрав, това се случва. Когато течността не се отича, означава, че има някакъв здравословен проблем.

Степента на хидратация на човешкия организъм се определя от това какво количество вода приемаме. Каква храна приемаме и каква е влажността на въздуха.

Първият симптом за наличие на излишна течност в организма е появата на подуване. Най-често ръцете – пръстите, дланите и глезените на краката.

Има и скрити места, на които се набират течности като малкия таз. Те се откриват трудно, но е изключително опасно.

При някои от получените отоци може да се въздейства чрез народна медицина. Други са опасни и спешната лекарска намеса е задължителна.

Важно е всеки човек да приема минимум по 40 мл вода на килограм. Т.е. умножавате вашето тегло по 40 мл и получавате какво минимално количество вода трябва да приемате всеки ден.

Важно е да контролирате приема на сол – натриев хлорид.

В случая не става дума само за солта, с която ръсите гозбите и салатите. Не трябва да забравяте, че сол се съдържа в хляба, в сиренето, в кашкавала, в колбасите, които консумирате.

Общото здравословно количество сол за 1 ден е равно на 1 грам.

Изчистването на организма от излишните течности – повишената диуреза става чрез лекарства. Те се наричат диуретици. Но трябва да бъдат предписани от лекар.

Има и билки за тази цел. Плодове и зеленчуци.

Не пропускайте видеото долу. От въпросите на Гала и от обясненията на доц. Папазова ще научите още изключително важна и полезна информация.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.