Доц. Казанджиева за кожата под предпазната маска: Заболявания, грижи, хигиена и превенция

0
226

Доц. Жана Казанджиева гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. Заедно с водещата Гергана Добрева

Доц. Казанджиева

Доц. Казанджиева е специалист дерматолог в Александровска болница.

Заради Ковид-19 се налага да носим предпазни маски и през лятото.

Носенето на предпазна маска е важно условие за превенция. Те не трябва да бъдат премахнати, докато ситуацията не позволи.

До тогава всеки човек трябва да бъде наясно, че е необходимо да се полагат определени грижи за кожата на лицето под маската.



Маската задържа въздуха, който човек издиша през устата в много по-голяма степен, отколкото ако няма маска на лицето.

Ако човек спортува с маската на лицето, в нея са натрупват и прахови частици.

Когато хората се движат по улиците с маски през лятото, те трябва задължително да слагат слънцезащитен крем на лицето. В противен случай горната част от кожата ще добие тен, а скритата ще остане бяла.

През изминалите дни кабинета на доц. Казанджиева се посещава от пациенти с акне. В дерматологията се е появила нова диагноза, наречена маск акне (маскане) – акне под маската.

При пациенти с акне се наблюдава обостряне на заболяването. Причината в различния микроклимат под тъканта на самата маска. Получава се по-силен сърбеж.

Активира се инфекцията, която съпровожда акнето. Особено ако пациентите се чешат по кожата, когато получат сърбежи.

Освен акне, по кожата под предпазната маска може да се появи всякакъв вид дерматит – себореен, периорален дерматит и други.

Хора, които са алергични към латекс, гума и други материи са започнали да се оплакват от червени обриви зад ушите. Причината са държачите на маските.

Материята на маската също има значение.

Доц. Казанджиева препоръчва носенето на копринена или памучна маска. Но коприната трябва да бъде поне на 3 пласта. А памукът с плътност 600 нишки.

Памукът е важно да бъде бял, защото човекът може да има алергия към текстилните бои. Маската трябва да се пере и глади редовно. Затова е добре всеки да разполага с 3 и най-добре с 5 маски.

Каква хигиена на кожата преди поставянето на маската и след нейното сваляне е необходимо да спазвате, ще научите от видеото долу. От въпросите на Гергана Добрева и от отговорите на доц. Казанджиева.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.