Премиерът Борисов: МС отпуска още средства за нуждаещите се в условията на Ковид-19

0
171

По време на извънреден брифинг, премиерът Борисов обяви размера на новите средства, които държавата отпуска за хората в нужда

МС отпусна още средства за справяне с  Ковид-19, обяви днес премиерът Борисов
Ето какво написа лично Бойко Борисов днес във ФБ:
1 – Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора.
Поехме и изпълняваме ангажимент си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв.
Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.
2 – Важна подкрепа оказваме и на нашите студенти.
Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.
От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден.
3 – Всеки ден работим за още по-добрите и модерни здравни грижи в болниците за българските пациенти.
С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика.
Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции.
Отпускаме и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.
С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани.
4 – Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.
Помощта ще е в размер на 1 минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители.

 

loading...


ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.