Подводница „Слава“ заживя втори живот в Деня на подводничаря (+видео)

0
281

Честит професионален празник на всички български подводничари! Днес подводница „Слава“ беше посветена в новото й поприще

Подводница „Слава“ стана Музей Сн: Иван Савов

Днешният ден беше отпразнуван с вълнуващ военен ритуал на брега на Белославското езеро.

Подводница „Слава“ е  първият в България Музей на подводното плаване. Днес освен Ден на подводничаря, Осми отделен дивизион подводни лодки празнува своята 66-годишнина от създаването му.

Идеята за спасяване на подводница „Слава“ е уникална. Благодарение на ветерана подводничар Цветко Цветков, „Слава“ е спасена. Иначе трябваше да я сполети съдбата на другата българска подводница „Надежда“, която е била нарязана на скраб в Турция.

Реновирането е безвъзмездно дело на много подводничари. Те с огромен ентусиазъм са се трудили в продължение на 8 месеца. Положили са повече от 2 000 часа абсолютно безвъзмезден труд.



Цветко Цветков сподели пред медиите днес, че никъде няма друго място на света, на което всички хора да са така равни пред смъртта, както са екипажите на подводниците. Под вода или всички загиват, или всички успяват да оживеят.

Капитан първи ранг Камен Кукуров казва, че до сега няма нито един загинал български подводничар.

Благодарности за опазването на подводница „Слава“ заслужава и Фондация „Белославско стъкло“.

Подводница „Слава“ е построена в Съветския съюз  през 1959 г. по проект „633“ или НАТО-клас „Ромео“. До 1991 г. е с името „Ленински комсомол“. През 1991 г. е преименувана на „Слава“.

Подводницата е с дължина  76 метра и с широчина 7 метра. Максималната й дълбочина на потапяне е 300 метра. Развива максимална скорост 15,3 възела на повърхността, а под вода до 13,2 възела.

Плакат на подводница „Слава“

Не пропускайте видеото долу.

Имате уникален шанс да надникнете в реновираната подводница, а когато имате възможност и да я посетите на място.

Работното време на подводницата музей е от  09:00 до 15:00 часа в дните понеделник – събота.

Можете да се обадите предварително за резервация за групови посещения на тел. 0888 224 784.

Цените на билетите за възрастни са 12 лв., а за децата – 6 лв.

Цените на билетите може да ви се сторят високи. Но средствата от тях ще бъдат използвани единствено и само за подводница „Слава“. Защото има още доста работа, която трябва да бъде свършена до пълното възстановяване на този уникален плавателен съд.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.