Държавниците поздравиха българския народ по случай 135 години от Съединението

0
299

По случай националния празник Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия лидерите отправиха своите призиви към българския народ

Поздравления от държавниците към българския народ по случай Съединението
Президентът Румен Радев отправи своите поздравления по случай днешния национален празник:

„В нaшия иcтoричecки път имa cъбития, кoитo eдинcтвeнo дoбaвят cмиcъл c гoдинитe към oтcтoявaнeтo нa нaшaтa нaциoнaлнa идeнтичнocт, към cъкрoвeния cтрeмeж нa бългaрcкия нaрoд зa cвoбoдa, cпрaвeдливocт, рaвeнcтвo прeд зaкoнa.

Имeннo духoвния зaряд нa тeзи дaти ни кaрaт дa ocъзнaeм днeшния дълг към рoд и рoдинa. 135 гoдини ни дeлят oт cъдбoвния 6 ceптeмври, кoгaтo бългaритe взeхa cъдбaтa нa рoдинaтa cи в cвoи ръцe. Тoвa cъбитиe нe бeшe дeлo нa външни cили, диплoмaция, пoлитичecки пaзaрлък. Тoвa бeшe нaрoднo дeлo, пoбeдa нa бългaрcкoтo cвoбoдoлюбиe, нa шeпa хрaбрeци, нaрeкли ceбe cи aвaнтюриcти.

В oнeзи cлaвни дни дoри пoлитицитe уcпяхa дa ca нa виcoтaтa нa въждeлeниятa нa бългaрcкия нaрoд. Имeннo дeйцитe нa Cъeдинeниeтo придaдoхa иcтинcки cмиcъл нa нeгoвия зaвeт, чe трябвaт дeлa, a нe думи.”

Председателят на НС г-жа Цвета Караянчева написа във ФБ:

„Честит празник, скъпи сънародници!



Днес отбелязваме една бележита дата, която след 135 години продължава да ни вълнува и да ни изпълва с гордост и самочувствие – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тя е яркото доказателство, че можем да сме единни, когато защитаваме националните си интереси.
Това е един от малкото моменти в нашата история, когато българският народ се явява единен. Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат и да поеме сам в собствените си ръце съдбата на отечеството.
От дистанцията на времето ние сме длъжни да прочетем задълбочено поуките и уроците от Съединението. България е успявала винаги тогава, когато е била единна. И днес този акт ни дава ценен урок – как националните цели могат да са над всичко, да ги подкрепят всички без оглед на партийните пристрастия, без политически сметки и лични изгоди.
Съединението е дело на целокупния български народ. Един народ, който успя да докаже пред Европа своите морални, военни, политически, национални качества, да защити своето право, своето достойно място в голямото европейско семейство.
Дълбок поклон пред паметта и делото на героите от Съединението! Да живее България!“

Премиерът Бойко Борисов отправи своето послание за националния празник така:

„Уважаеми сънародници, Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското общество. Доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ. Мощната подкрепа и единение около националния идеал тогава са знак за зрелостта и волята на обществото.
Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията. Този процес не се изчерпва със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години – защото Съединението прави силата!
Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост. На българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук. За рестартирането на демокрацията е необходимо разбирателство, а не реваншизъм, защото, ако наистина ни е грижа за държавата, трябва да мислим не само за днешния, но и за утрешния ден.
Вярвам в мъдростта на българския народ! Вярвам, че и този път гражданите на България ще съумеем да се обединим около една национална кауза и да вървим по правилния за страната път, така че да подкрепим историческата мисия на младите хора и с гордост да говорим на бъдещите поколения какво сме постигнали заедно.
Честит празник!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа:

„Има вечни каузи, които обединяват – свободата и справедливостта

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е урок по българщина. Преди 135 години нашите предци въстават срещу несправедливото разделение на българите и постигат свободата си. Има вечни каузи, които могат да обединят един народ по всяко време. Това са свободата и справедливостта. Нека за тях да бъдем единни. Честит празник, българи.
Това казах днес, когато с депутати от ПГ на “БСП за България” и общински съветници от София поднесохме цветя пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг по случай Деня на Съединението, където беше обявено да се поднасят цветя от граждани.“

Вицепремиерът Красимир Каракачанов и лидер на ВМРО написа:

„Днес е денят на Съединението. Навремето Съединението на български земи беше реализирано, защото имаше съединение между българските политици и между различните групи и прослойки в българското общество срещу зловредната политика на т.нар. Велики сили. Това стана възможно, само защото през 1885 г. двете основни партии бяха заедно на площадите в Пловдив. А после – заедно и под знамената, в Сръбско-българската война.

Така се решават проблемите, а не с ултиматуми и насилие. Така трябва да решаваме проблемите, вместо с омраза и разделение.
Това е урокът от 6 септември 1885 г. Седнете на този светъл ден и прочетете поне една книга от българската история и ще разберете истината – че партии в България е имало много, но България е една. Че няма смисъл от политически партии, ако политическата омраза унищожи България.
Единственият добър сценарий за България днес е диалогът. И тук се сещам за едни думи на Васил Левски, писани до Иван Кършовски през 1871 година: „За Отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все [за]едно да вървим, ако ще бъдем хора.“

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов честити националния празник така:

„Честит празник на Съединението!
Честит празник на българския дух!“

Веселин Марешки, лидер на ВОЛЯ честити националния празник така:

„Съединението прави силата, българи!
135 години от паметната дата 6 септември 1885 г., на която Княжество България и Източна Румелия стават една държава!
Ден за национална гордост! Ден, в който българският народ поема съдбата се като се изправя срещу Великите сили, отхвърляйки чуждото влияние върху бъднините си!
Днес съединението отново е на дневен ред. Само съединението на почтените и честните българи може да направи България просперираща и модерна европейска държава!
Да живее България!“

Лидерът на ДПС Мустафа Карадаяъ написа във ФБ:

„На днешния ден отбелязваме 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Денят на Съединението на България е празник, който кара всеки един от нас да се замисли за значимостта на нашето обединение. Съединението е празник, който ни обединява и ни приобщава към европейските ценности.

Днес повече от всякога българският народ се нуждае от единство, заедност и сплотеност – ценности, които времето изисква от нас да съхраним, за да живеем в съвременна и европейска България.

Честит празник!“

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.