В деня след Рождество Богородично празнуваме втори велик празник

0
216

Рождество Богородично е денят, в който се е родила Дева Мария. В деня след Рождество Богородично празнуваме втори велик празник, посветен на родителите на Пресвета Богородица

ЧИД на 9 септември!

Свети Йоаким и Света Анна заслужават огромно уважение!

Не само, защото са биологичните родители на Пресвета Богородица, баба и дядо на Господ Иисус Христос.

Те са пример за огромно търпение и смирение. Тяхната любов била подложена на невиждано изпитание, както и любовта им към Господ. Но те успели да издържат на това огромно и продължително изпитание.

Дълги години нямали деца, но двамата съпрузи останали верни един на друг.С огромна мъка понасяли празнотата от липсата на дете. Въпреки това не спирали да се молят на Всевишния и търпеливо да се надяват да станат родители.

Накрая взели решение. Те дали обет, че ако Господ реши все пак да ги дари с дете,  те ще го посветят на Всевишния.

И тогава чудото се случило. То било предизвестено лично от Свети арх. Гавраил.

Господ изпратил своя верен Вестоносец на Земята с важно послание. Първо съобщил на Свети Йоаким, а след това и на Света Анна, че е дошъл моментът да станат родители.

Това станало на 9 декември. В църковния календар на БПЦ празникът е записан като Зачатие на Света Анна. Т.е. на този ден Света Анна заченала Дева Мария.

На 8 септември е Рождеството на малката Мария.

Щастието на Светите Йоаким и Анна било неописуемо! Но двамата родители кратко време се радвали на своята дъщеря. Когато навършила 3 годинки те трябвало да изпълнят дадения обет.

Завели малката Мария до храма в Йерусалим. Невръстното дете само изкачило 15-те стъпала и влязло в дома на Господ. Денят е отбелязан в календара на БПЦ като Въведение Богородично – Ден на християнското семейство – 21 ноември.

Там Мария била посрещната от първосвещеника на храма Свети Захария. След години той става баща на Свети Йоан Предтеча и Кръстител.

Светите праведни Йоаким и Анна отново останали сами. Не след дълго Свети Йоаким се преселил в Царството Божие. Той бил доста възрастен – на 80 години.

Света Анна напуснала Назарет и отишла в Йерусалим. Там си взела скромно жилище, което се намирало близо до храма, в който живеела Дева Мария.

Всеки ден ходела в храма. Радвала се на своята дъщеря и непрестанно отправяла молитви към Всевишния. Така живяла през последните години от своя живот преди Господ да прибере душата й при себе си.

Имен ден на 9 септември празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Анита, Аника. Анелия, Анета, Анушка, Анчето, Аньо. Яна, Янка, Янко, Янчо, Яко, Йоаким.

Тези имена имат имен ден и на 9 декември.

На първото видеото долу е заснет репортаж от едноименния манастир “Св. Св. Йоаким и Анна” в околностите на София.

На второто видео ще станете свидетели как бяха посрещнати чудотворните мощи на Светите Йоаким и Анна в град Пловдив.

*****

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.