В деня след Рождество Богородично празнуваме втори велик празник

0
451

Рождество Богородично е денят, в който се е родила Дева Мария

ЧИД на 9 септември!

В деня след Рождество Богородично празнуваме втори велик празник, посветен на родителите на Пресвета Богородица.

Свети Йоаким и Света Анна заслужават огромно уважение!

Не само, защото са биологичните родители на Пресвета Богородица, баба и дядо на Господ Иисус Христос.

Те са пример за огромно търпение и смирение. Тяхната любов била подложена на невиждано изпитание, както и любовта им към Господ. Но те успели да издържат на това огромно и продължително изпитание.Дълги години нямали деца, но двамата съпрузи останали верни един на друг.

С огромна мъка понасяли празнотата от липсата на дете. Въпреки това не спирали да се молят на Всевишния и търпеливо да се надяват да станат родители.

Накрая взели решение. Те дали обет, че ако Господ реши все пак да ги дари с дете,  те ще го посветят на Всевишния.

И тогава чудото се случило. То било предизвестено лично от Свети арх. Гавраил.

Господ изпратил своя верен Вестоносец на Земята с важно послание. Първо съобщил на Свети Йоаким, а след това и на Света Анна, че е дошъл моментът да станат родители.

Това станало на 9 декември. В църковния календар на БПЦ празникът е записан като Зачатие на Света Анна. Т.е. на този ден Света Анна заченала Дева Мария.

На 8 септември е Рождеството на малката Мария.

Щастието на Светите Йоаким и Анна било неописуемо! Но двамата родители кратко време се радвали на своята дъщеря. Когато навършила 3 годинки те трябвало да изпълнят дадения обет.

Завели малката Мария до храма в Йерусалим. Невръстното дете само изкачило 15-те стъпала и влязло в дома на Господ. Денят е отбелязан в календара на БПЦ като Въведение Богородично – Ден на християнското семейство – 21 ноември.

Там Мария била посрещната от първосвещеника на храма Свети Захария. След години той става баща на Свети Йоан Предтеча и Кръстител.

Светите праведни Йоаким и Анна отново останали сами. Не след дълго Свети Йоаким се преселил в Царството Божие. Той бил доста възрастен – на 80 години.

Света Анна напуснала Назарет и отишла в Йерусалим. Там си взела скромно жилище, което се намирало близо до храма, в който живеела Дева Мария.

Всеки ден ходела в храма. Радвала се на своята дъщеря и непрестанно отправяла молитви към Всевишния. Така живяла през последните години от своя живот преди Господ да прибере душата й при себе си.

Имен ден на 9 септември празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Анита, Аника. Анелия, Анета, Анушка, Анчето, Аньо. Яна, Янка, Янко, Янчо, Яко, Йоаким.

Тези имена имат имен ден и на 9 декември.

На първото видеото долу е заснет репортаж от едноименния манастир “Св. Св. Йоаким и Анна” в околностите на София.

На второто видео ще станете свидетели как бяха посрещнати чудотворните мощи на Светите Йоаким и Анна в град Пловдив.

*****

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.