Държавниците отправиха своите поздравления по случай 15 септември

0
162
По традиция на големи национални празници висшите държавници и лидери на партии отправят своите поздравления
Българските държавници и техните поздравления по случай 15 септември

15 септември няма статут на официален празник като 24 май, но за много българи първият учебен ден е точно такъв светъл и важен празник. Защото с него започва образованието, знанието, мъдростта и духовността.

Негово Светейшество патриарх Неофит отправи своите благопожелания по случай 15 септември:

„Възлюбени в Господа братя и сестри, скъпи ученици, с архипастирска любов и всесърдечни благопожелания приветстваме всички вас – учители, ученици и служители в администрацията на българските училища, с началото на новата учебна година, като молитвено изпросваме от Всеподателя Бога тя да бъде здрава и успешна, мирна и благословена за вас и вашите семейства. Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще.”

Президентът Румен Радев поздрави българските ученици и учители така:
“Честит първи учебен ден!
Това е важен ден и нека го посветим на нашето богатство – българските деца. Нека не го затъмняваме с политическите събития днес. Трябва да имаме нова политика в образованието не само ремонти на училища, не само повишаване на учителските заплати, а нови форми, нови методи и обръщане внимание на тези по-малки населени места. Децата са нашето бъдеще и ако ние не инвестираме в тях, за какво бъдеще говорим.”

Председателят на НС г-жа Цвета Караянчева отправи своите поздравления по случай 15 септември:

„Уважаеми български учители, скъпи ученици,
За мен е удоволствие и истинска радост да Ви поздравя по повод откриването на новата учебна година! От сърце Ви пожелавам здраве, усърдие в учението и много усмивки.
2020 година постави пред всички нас редица предизвикателства, породени от епидемията от коронавирус. Наложи се да променим своето ежедневие, да преосмислим и реорганизираме нашата работа, да бъдем по-отговорни към себе си и околните, по-човечни и по-добри.
В новите условия българското училище съумя да продължи своята просветителска мисия и да въведе адекватно обучение в електронна среда. То доказа, че има ресурс, мотивирани и квалифицирани кадри, които за много кратко време успяха да организират и обезпечат обучението на всички български деца.
Мили ученици,
Честит първи учебен ден! Бъдете любознателни и смело напредвайте в необятния свят на познанието! Уверена съм, че както и досега, по този път Вие неизменно ще получавате обичта и безрезервната подкрепа на Вашите родители и учители.
На добър час през новата учебна година!“



Премиерът Бойко Борисов поздрави всички ученици и преподаватели по случай първия учебен ден:

„Честит първи учебен ден! Желая на всички деца, техните родители и учители здраве, успех и спокойни дни! В условията на нестихващ коронавирус ще се появят проблеми и теми, които уверявам Ви ще решаваме заедно, търсейки най-верните решения.
Не мога да не отбележа, че в една непривична и необичайна ситуация, българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия. Въвеждането на обучението от дистанция в електронна среда със сигурност не беше лесно, но най-важното е, че учебната година, изпитите и матурите приключиха успешно. Учители и ученици, директори и родители – всички участваха в процеса и доказаха, че когато работят заедно, успехът е гарантиран. През предстоящата учебна година със сигурност ще има още много предизвикателства, но съм сигурен, че ще се намират най-добрите решения. За нас здравето на децата и на техните близки остават най-важни и ние ще намерим начин децата да бъдат в своята естествена среда – на училище, заедно със своите учители и приятели. За първи път от половин година насам децата ще посещават училище. Знам, че и за тях, и за преподавателите и за родителите, създалата се ситуация не беше лесна. Сега всички трябва да бъдат внимателни и да спазват препоръките на специалистите. Те са важни и не трябва да се пренебрегват. Вирусът е още сред нас, случаите в света не намаляват.
Продължаваме политиката за увеличаване на учителските заплати. И през новата година ръстът ще е над 15%. Така ще изпълним поставените цели в началото на мандата за двойно увеличение на учителските заплатите за 4 години. Учителите заслужават още повече и ние няма да престанем да полагаме усилия в тази посока. Убеден съм, че най-голямата гаранция за просперитета на България в дългосрочен план е образованието и инвестициите в него! На добър час на всички!“

Корнелия Нинова лидер на БСП пожела:

„Ще се справим с предизвикателствата с решимост и отговорност. На добър час ученици, учители и родители!

Нека е честит първият учебен ден на учениците, учителите и родителите.
Мили ученици, пожелавам ви да бъдете здрави, да научите много нови неща и намерите добри приятелства. Уважаеми родители, бъдете част от процеса на образование и възпитание на вашите прекрасни деца. Скъпи учители-просветители, вашият труд е стойностен и значим не само в настоящето. Вие градите бъдещето на България. Поздравления за търпението, усилията и любовта към знанието и децата ни. Само образована нация може да гарантира просперитет. Тревожни са данните за равнището на неграмотност и необхванатите в училище деца. Време е декларациите за приоритет на образованието да станат действия. Това изисква общите ни усилия като общество, за да имаме високо развита модерна европейска държава.
В тези трудни времена на предизвикателства нека бъдем силни и отговорни. Ще се справим с тях с решимост и отговорност. На добър час ученици, учители и родители!“

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поздрави всички с думите:

„СКЪПИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ

На 15-ти септември българските села и градове оживяват с атмосферата на празничния ден, даващ начало на новото учебно време. 15-ти септември има силата да задава нов житейски ритъм и да създава надежди за успешно бъдеще.

Тази учебна година ще е по-различна – българското училище и всички ние сме изправени пред новото предизвикателство да се учим и творим в условията на все още неовладяна световна пандемия. Това изисква много отговорност и по-добра организация на учебния процес!

Обръщаме се с уважение и признателност към учителите, посветили знанията и труда си на образованието и възпитанието на децата ни, да продължат своята мисия с любов, достойнство и отговорност пред поколенията! Тяхното усърдие днес се вгражда в основите на по-добрата утрешна България!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.