Папа Франциск подари на България чудотворни мощи, изложиха ги за поклонение

0
252

Изборът на чудотворните мощи съвсем не е случаен. Затова и папа Франциск е одобрил желанието на БПЦ

Монсеньор Анселмо Пекорари донесе чудотворните мощи от името на папа Франциск у нас Сн: ФБ

Свети мъченик Потит е живял в Сердика. Той е първият български мъченик за Христовата вяра.

Свети Климент, Римски папа е бил архиепископ в Сердика, преди да бъде ръкоположен за папа в Рим. Свети Климент бил близък сподвижник на Светите апостоли Петър и Павел.

Нетленното му тяло било открито от Свети Константин-Кирил Философ в Крим. След това било отнесено в град Херсон. Накрая пренесено от Светите братя във вечния град Рим.

Тази вечер с тържествено литийно шествие и под звуците на духова музика Свети чудотворни мощи са пренесени в храм “Света София”. Шествието тръгна от Софийска митрополия. Докато трае литийното шествие, камбаните на храмовете в центъра на София звънят. И създават уникална празнична обстановка.Светите чудотворни мощи са донесени в България от монсеньор Анселмо Пекорари, апостолическия нунций.

Това станало още през месец февруари 2020 г. Но заради избухналата пандемия от Ковид-19, те не са представени пред вярващите. А по план това трябвало да се случи на 25 март.

Тази вечер ще бъдат изложени в храм “Света София”, обяви протосингелът на Софийска митрополия Негово Високопреподобие архимандрит Василий.

На 17 септември столицата чества празника на града. По традиция в едноименния храм ще бъде отслужена Света Литургия. На нея ще присъстват официални лица, гости от Римокатолическата църква и други.

Вярващите ще имат възможност да се поклонят и на получените Свети мощи.

Не пропускайте видеото долу. Репортер на Нова ТВ засне литийното шествие с чудотворните мощи.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.