Извънреден брифинг за новите мерки на държавата за Ковид-19

0
267

В извънредния брифинг участват здравния министър проф. Ангелов, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и д-р Гелев от Спешна помощ в София

Проф. Ангелов по време на извънредния брифинг за Ковид-19

Днес е проведена извънредна работна среща по нареждане на премиера Бойко Борисов.

В срещата са участвали експертите от Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите и от Столична община.

Проф. Ангелов каза, че държавата се намира в сериозна фаза на заболяваемост – над 300 души дневно.

След срещата днес е взето решение за реорганизаия в медицинската помощ в цялата страна.



Новите мерки, които ще се прилагат до края на 2020 г., имат за цел да се обезпечи реорганизацията и за тях ще бъдат отпуснати 80 милиона лева.

За доболничната помощ – за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари – 5 милиона лева допълнително на всички общопрактикуващи лекари в страната + по 1000  лева на всяко джипи.

Във всички ДКЦ-та ще се отпускат 3 милиона лева за цялата страна. Екипът, който работи с Ковид-пациенти ще взема по 1000 лева допълнително.

Във всяко ДКЦ ще има обособен Ковид-19 център.

В него ще се извършват всички тестове и изследвания. По този начин няма да има натиск от пациенти върху лечебните заведения, както се случи през изминалите дни.

В лечебните заведения се увеличава капацитет от 10 на 20% за заболели с Ковид-19.

Големите болници ще поддържат 50% от своя капацитет за диагностика и лечение на пациенти с Ковид-19. За тях се отпускат още 50 милиона лева.

10 милиона лева ще бъдат отпуснати за закупуване на нови линейки.

Йорданка Фандъкова обяви, че столицата се намира в червената зона. Само днес са хоспитализирани 1252 души. Ръстът от вчера е 54 пациенти.

Всички ДКЦ-та ще получат допълнителна помощ, за да могат да поемат прегледите, изследванията и резултатите на заразените и болните от Ковид-19.

За лицата на първа линия се предвижда повишаване на доходите. Това повишаване се отнася за всички лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари, които обслужват заразени и болни с Ковид-19.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.