Великият Пиер Карден ни напусна днес: Поклон!

0
110

Името на Пиер Карден остава в златната история на световната мода

Пиер Карден (1922-2020) остави ярка следа в световната мода като находчив, предприемчив, далновиден дизайнер с революционно нови идеи

Той и още няколко световни дизайнери си превърнаха в истински модни диктатори. През годините налагат своя усет за стил и красота. Модни цветове и тъкани.

Обличат най-известните кралски особи. Най-влиятелните семейства от света на политиката и бизнеса. От шоу бизнеса.

Пиер Карден. Какво светът почти не знаеше за него, загледан в уникалните тоалети, които изработваше?

Пиер Карден всъщност е роден с името Пиетро Кардини. А неговите родители били селяни от прекрасната Венеция.



Този факт отново потвърждава, че най-големите светила в модата, с малки изключения, са точно италианците.

След Първата световна война семейство Кардини напуска Италия и се установява във Франция.

Това преселение е преломен момент в живота на младия Пиетро.

Започва работа като чирак при един шивач. След това си намира друга работа. Като счетоводител към Червения кръст.

Двете длъжности поставят основата за бъдещата огромна кариера на младия италианец.

Да твори, да разбира от сметки и от бизнес. Затова и огромната империя, която създава няколко години по-късно има такъв забележителен успех.

След Втората световна война започва работа като шивач в ателието на Кристиан Диор. А през 1946 г. вече е назначен за негов първи шивач.

С всеки изминал ден любовта към облеклата, кройките и тъканите се увеличава. Младият Пиетро показва все по-големи дарби в изработването на тоалети уникати както за дамите, така също и за мъжете.

През 50-те години на ХХ век решава да промени своето име като новото звучи напълно по френски – Пиер Карден.

Няколко години по-късно Пиер Карден открива своя модна къща, която носи неговото име. Но това не задоволява амбициозния, креативен и предприемчив дизайнер. Той открива и шикозен бутик за мебели в Париж. Нормално е хората в красиви модни тоалети да спят, да се хранят и да релаксират върху красиви мебели.

Името на Пиер Карден остава в световната история с още няколко негови лични изключителни постижения.

Изработвал е облеклата на световноизвестната прима балерина Мая Плисецкая. Тя била негова муза.

Младежите от английската група „Бийтълс“ се доверяват на Пиер Карден и обличат изработени от него якета без яки в края на 60-те години на ХХ век.

Роден в скромно семейство, Пиер Карден ясно разбира, че и обикновените хора също искат да бъдат красиви. Затова създава прет-а-порте. Това са изискани тоалети пригодени за простосмъртните.

Към тази нова тенденция по-късно се присъединяват и други велики дизайнери. Но Карден успява да съхрани и тенденциите на висшата мода „от кутюр“.

Създава своя първи дамски бутик през 1954 г., а през 1957 г. и първият мъжки бутик.

Пиер Карден никога не забравя, че дължи своя голям старт в кариерата на Диор. И винаги е поддържал висок имиджа на своя учител. Но както сам споделя, Диор винаги е търсил вдъхновения от миналото. Докато Карден винаги се е стремил да бъде футурист – да гледа напред в бъдещето.

Особено много се вълнувал от темите за Космоса, за безкрайността и науката.

След тоалетите идва ред на аксесоарите с марката Пиер Карден – обувки, чанти, куфари, раници, портмонета, колани, слънчеви очила. Чорапи и бельо. Тефтери, химикалки и писалки. Запалки.

Часовници и бижута. И естествено парфюмите. Парфюмите на Карден са уникални, свежи и запомнящи се.

Пиер Карден сам изтъква, че е първият дизайнер, който успява да демократизира модата и поставя своите инициали върху изработените от него тоалети.

Ученик на Пиер Карден е друг световен моден дизайнер Жан-Пол Готие. Готие признава, че точно Пиер Карден му показал какво означава свобода в творчеството.

След дълъг, изпълнен с много работа и реализирани уникални творчески проекти, пълноценен живот,  днес сутринта приключиха земните дни на Пиер Карден. Той си отиде на 98-годишна възраст.

Ако Всевишният му беше отредил още време на Земята, Пиер Карден щеше да го използва да прави мода, с която да радва хората по света.

Дълбок поклон!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.