Така човешката душа ще влезе в Рая: Честит велик празник!

0
671

Денят е специален за всички християни

Свети Йоан Лествичник ни учи как да достигнем до Рая Сн: ФБ

Научаваме, че за да влезе човек в Рая трябва да е изпълнил определени условия. Честит Имен Ден!

Според църковния календар почитаме Свети Йоан Синаит (наречен още Свети Йоан Лествичник).

Той живял в Синайския манастир „Света Екатерина„.

Свети Йоан получил Свише указанията за Рая, а после ги предал на вярващите.



Благодарение на него всеки християнин знае какво трябва да прави.

От Свети Йоан Синаит научваме, че влизането в Рая е възможно за всяка човешка душа, която може да изпълни  30 правила. Чрез плътта човешката душа постига максимално духовно развитие. Изчиства се от всички грешки и грехове и  съответно има право да влезе в Рая.

Свети Йоан Синаит представил  нагледно тези правила под формата на стълба, по която се изкачват вярващите. Тази стълба, наречена още Лествица (оттук и неговото прозвище Лествичник) се състои от 30 стъпала. Всяко стъпало отговаря символично на всяко едно от правилата за духовна чистота и постепенно приближаване до Христовата същност.

lestvica-sinai
Лествицата – вярващите пъплят нагоре към върха, дяволите ги събарят, а Иисус Христос ги очаква в Рая Сн: ФБ

Не случайно Свети Йоан Лествичник е изобразил не само вярващите, които мъчително  и бавно пъплят нагоре към върха на стълбата. Но и много дяволи, които представляват човешките пороци. С тях всеки се бори, за да докаже дали носи силна воля и неподправено желание да върви нагоре към Божията същност.

Който има слаба воля, неувереност, колебливост или все още е склонен да се поддава на човешките пороци, дяволите го събарят от стълбата.

Ако той наистина желае да постигне своето духовно съвършенство и да влезе в Рая, трябва отново да тръгне от първото стъпало на Лествицата.

Горе на върха самият Иисус Христос посреща победителите. Най-смирените и кротките. Онези, които проявяват най-силна вяра, най-голяма храброст и най-силна воля.  Успелите да устоят на изкушенията и земните съблазни, както е направил самият Иисус. Вярващите, победили  бляновете на своята плът. Всички, изпълнили  Божиите  изисквания, предадени на вярващите чрез  Свети Йоан Лествичник,  накрая влизат достойно в Рая.

Какво представляват тези 30  правила и дали сте в състояние да ги изпълните, можете да научите ТУК. 

Имен ден празнуват Лиа, Леа, Лея.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.