На 30 март научаваме как човешката душа може да влезе в Рая: Честит велик празник!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Денят е специален за всички християни. Научаваме, че за да влезе човек в Рая трябва да е изпълнил определени условия. Честит Имен Ден!

Според църковния календар почитаме Свети Йоан Синаит (наречен още Свети Йоан Лествичник).

Свети Йоан Лествичник

Свети Йоан Лествичник

Той живял в Синайския манастир “Света Екатерина“.

Свети Йоан получил Свише указанията за Рая, а после ги предал на вярващите.

Благодарение на него всеки християнин знае какво трябва да прави.От Свети Йоан Синаит научваме, че влизането в Рая е възможно за всяка човешка душа, която може да изпълни  30 правила. Чрез плътта човешката душа постига максимално духовно развитие. Изчиства се от всички грешки и грехове и  съответно има право да влезе в Рая.

Свети Йоан Синаит представил  нагледно тези правила под формата на стълба, по която се изкачват вярващите. Тази стълба, наречена още Лествица (оттук и неговото прозвище Лествичник) се състои от 30 стъпала. Всяко стъпало отговаря символично на всяко едно от правилата за духовна чистота и постепенно приближаване до Христовата същност.

lestvica-sinai

Лествицата – вярващите пъплят нагоре към върха, дяволите ги събарят, а Иисус Христос ги очаква в Рая

Не случайно Свети Йоан Лествичник е изобразил не само вярващите, които мъчително  и бавно пъплят нагоре към върха на стълбата, но и много дяволи, които представляват човешките пороци, с които всеки се бори, за да докаже дали носи силна воля и неподправено желание да върви нагоре към Божията същност.

Който има слаба воля, неувереност, колебливост или все още е склонен да се поддава на човешките пороци, дяволите го събарят от стълбата.

Ако той наистина желае да постигне своето духовно съвършенство и да влезе в Рая, трябва отново да тръгне от първото стъпало на Лествицата.

Горе на върха самият Иисус Христос посреща победителите. Най-смирените и кротките, които проявяват най-силна вяра, най-голяма храброст и най-силна воля,  успели са да устоят на изкушенията и земните съблазни, както е направил самият Иисус, победили  бляновете на своята плът, изпълнили  Божиите  изисквания, предадени на вярващите чрез  Свети Йоан Лествичник,  накрая влизат достойно в Рая.

Какво представляват тези 30  правила и дали сте в състояние да ги изпълните, можете да научите ТУК. 

Имен ден празнуват Лиа, Леа, Лея.

 

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар