Главният секретар на президента разкри защо изборите ще бъдат на 4 април

0
88

Димитър Стоянов, главен секретар на президента Радев гостува в „Лице в лице“ по БТВ

Главният секретар на президента говори за предстоящите избори

Заедно с Цветанка Ризова коментира причините датата за предстоящите избори да бъде променена от 28 март на 4 април.

Датата е официализирана с Указ на президента. Снощи ген. Радев направи извънредно обръщение към всички българи по този повод.

Първата реакция срещу тази дата беше негативна. Оказа се, че католиците, евреите и арменците ще празнуват Великден на този ден. Българските католици са раздвоени. Те ще трябва да направят избор между своите духовно-религиозни традиции и гражданските им задължения. Понеже за Велкиден много от тях ще пътуват при свои роднини или до места, където има католически храмове, за да участват в празничните богослужения.

Димитър Стоянов коментира, че една от главните причини е, че на 28 март 2021 г. ще преминем към лятно часово време.



Другата възможност за избори е била през месец май. Цветанка Ризова коментира, че тогава времето ще бъде топло. Прозорците и вратите на изборните секции ще бъдат отворени. Това също е част от мерките за борба с Ковид-19.

Димитър Стоянов коментира, че работата на НС приключва на 26 март.

Ако изборите бъдат отложени за месец май, работата на МС ще бъде без парламентарен надзор в продължение на месец и половина и повече. Подобно поведение не би било мислимо.

По време на срещата на президента Радев с представители на ГЕРБ, Цвета Караянчева уверила, че една седмица е достатъчна да бъдат приети всички необходими решения за провеждане на парламентарни избори.

Вчера здравният министър участва в извънреден брифинг. Проф. Ангелов каза, че членовете на изборните секции и всички служебни лица участници в изборния процес  е желателно да бъдат ваксинирани против Ковид-19.

Направено е предложение лицата под карантина да гласуват в подвижни изборни секции.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.