Ето защо трябва да консумирате какао всеки ден

0
179

Залисани в пиенето на кафе, ние често пъти забравяме за вкусното какао

Пийте поне по 1 чашка какао дневно и яжте черен шоколад, защото са изключително полезни Сн: ФБ

Правим топли напитки с какао за децата. Защото то е вкусно и не съдържа кофеин.

Добавяме какао при приготвяне на сладкиши, торти, дребни сладки. Ядем шоколад с различно съдържание на какао.

Но не си даваме сметка колко е полезно.

А то наистина е полезно за организма. Факт е, че какаовите зърна съдържат флавоноли. Тези микромолекулни съединения, както са установили учените, подобряват когнитивните функции на мозъка.



Между другото, по-ранни проучвания вече са идентифицирали ползите от флавонолите при забавяне на процесите на увреждане на паметта. Тези вещества подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система и намаляват вероятността от инфаркти и инсулти.

За съжаление малко хора могат да се снабдят с какаови зърна и да използват прясно смляно какао.  Но и онова, което продават в магазините има своите полезни свойства.

Съдържащите се в какаото полезни вещества стимулират мозъка, подобряват паметта и нормализират нивото на лошия холестерол.

Мнозина не са наясно с факта, че в какаото се съдържа и голямо количество цинк, което подобрява състоянието на кожата и косата. Доказано е, че липсата на този елемент повишава чувствителността на подрастващите към наркомания и алкохолизъм.

В какаото има и съединение, което стимулира растежа на клетките и улеснява значително зарастването на раните. Не на последно място трябва да се посочи, че предотвратява образуването на бръчки. Именно поради тази причина в немалко маски за лице се добавя и какао на прах. Добавете и вие какао на прах към домашните ви маски за лице, със сигурност няма да сгрешите.

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че съдържащият се в него епикатехин, повишава общия имунитет на организма. Освен това веществото намалява значително риска от появата на инфаркт, инсулт, диабет и дори онкологични заболявания.

Най-полезен е натуралният (черен) шоколад. В него съдържанието на какао е най-високо, а за сметка на това захарта е в доста по-ниски дози.

Диетолозите препоръчват да хапвате всеки ден по няколко блокчета черен шоколад.

Той е еднакво полезен сутрин на гладно, защото засища. Полезен и вечер преди лягане, защото успокоява нервната система и отпуска организма преди сън.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.