Росен Петров и проф. Овчаров разкриват непознати загадки от българската история

0
75

Гост на Росен Петров в култовото предаване  „Операция История“ е проф. Николай Овчаров

Росен Петров и проф. Овчаров говорят за историята на България

Една от големите заслуги към българската история на проф. Овчаров е откриването на древното светилище Перперикон.

Почти няма българин, който да не е посетил Перперикон и да не се е катерил по огромните каменни блокове, докато стигне до върха.

Мястото е датирано 5 век преди Христа. Получава разцвет през медно-бронзовата епоха. По това време е оформено това огромно светилище, което е идентифицирано с храма на бог Дионис.

Това е едно от местата, на които Александър Македонски е ходил, за да получи информация за бъдещето посредством предсказания.



Там е ходил Гай Октавий, бащата на Октавиан Август.

Експедицията на проф. Николай Овчаров успява да открие олтарите на древните храмове на Перперикон. Те напълно отговарят на древните описания, които авторите в миналото преди Христа са направили.

С течение на времето около светилището започват да се изграждат нови сгради и храмове. Мястото се превръща в силно развито селище.

Не е имало крепостни стени, защото в цялата Римска империя не са били издигани. Едва през трети век се налага издигане на крепостни стени, заради варварските нашествия от Азия.

На по-късен етап светилищата са точно места, на които са започнали да приемат християнството.

Друг уважаван български учен е открил терми до Видин. Разкопките тепърва предстоят, но в древните източници се говори, че тези терми били внушителни като термите в Рим.

Не пропускайте видеото долу. От въпросите на Росен Петров и от отговорите на проф. Овчаров ще научите още любопитни факти за България и за българската история.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.