Иван Тренев разкрива непознати факти за предателството и залавянето на Левски

0
227

Журналистът, историк и писател Иван Тренев гостува в предаването на ТВ Евроком „Делници“

Иван Тренев говори за Васил Левски в предаването „Делници“ по ТВ Евроком

Заедно с водещия на поредицата Николай Колев навлизат в полето на необятния и обаятелен Васил Левски.

Иван Тренев дълги години е правил проучвания на живота, делото и личността на Дякона. Сега разкрива пред нас непознати факти. Които могат дори да ни шокират.

В основата на залавянето на Васил Левски негативна роля е изиграла Русия, за съжаление.

Димитър Общи бил и руски шпионин. Любен Каравелов, основателят на БРЦК, също имал отношения с Русия. Руското разузнаване било наясно с революционната работа на Васил Левски. И въпреки, че руското разузнаване  постоянно било по петите му, той винаги успявал да бъде няколко крачки пред него и да създава нови и нови революционни комитети.



Когато след обира на Арабаконак отвеждат задържаните към София, хаджи Станчо уговаря заловените да набедят Левски. Това е единственият начин да се спасят. Думите му са записани в тефтерче, което съществува и днес – от него е направено факсимилие.

И така изправени пред съда всички казват, че Васил Левски ги накарал да извършат обира. Единствен Петко Страшника заявил на хаджи Станчо, че именно той ги накарал да извършат тази постъпка.

Човекът, който предава Левски не е мъж, а жена. Историята е изключително интересна и за съжаление завършва с фатален край.

Не пропускайте видеото долу. От въпросите на топ журналиста Николай Колев и от коментарите на Иван Тренев ще научите уникално интересни и неизвестни факти за великия  Васил Левски.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.