Достойно почетоха делата на Красимир Узунов днес

0
282

По повод две години от кончината на Красимир Узунов, в Пещера се проведе тържество с военен караул

На фасадата на родната къща на Красимир Узунов беше открита паметна плоча.

Плочата откриха Цвета Караянчева и Илиана Йотова.

На тържеството присъства кметът на Пещера и бригаден генерал Явор Матеев, началник на 68-ма бригада “Специални сили”.

Паметната плоча на дома на Красимир Узунов Сн: ФБ

Цвета Караянчева, председател на НС включи в своето изказване думите:

“За мен беше изключителна чест да участвам в церемонията по откриване на паметна плоча на Красимир Узунов пред неговия роден дом в Пещера. Красимир Узунов беше и остава пример за подражание на българин, родолюбец и космополит.
Той остави дълбоки следи в културния, политическия и обществения живот, той имаше каузи, за които да се бори, беше изключително решителен, не се предаваше, милееше за българската армия, история и документалистика.
Поклон пред светлата му памет!”Цвета Караянчева и Илиана Йотова откриха днес паметната плоча на дома на Красимир Узунов Сн: ФБ

Илиана Йотова, вицепрезидент, каза:

“Често говорим за единение, цитираме надписа на старата сграда на българския парламент „Съединението прави силата“. Но колкото по-често го правим, сякаш бягаме от отговорността към това послание. Красимир Узунов беше от малкото хора в България, в чиито думи за единство и патриотизъм нито за миг не прозвуча фалш, защото идваха от сърцето му на голям родолюбец и българин.

Днес открихме в Пещера паметна плоча на родната къща на Краси. От Тутракан до Петрич – всички познаваха Краси. Той припомни на поколенията имената на отдавна забравени български герои. Сам почистваше войнишките паметници в България, които собствената ни немарливост остави порутени. Краси е жив и днес чрез своите изследвания, книги, чрез уникалния си почерк на историк и писател, чрез двете си свидни рожби Агенция и Радио „Фокус“.

Със снизходителната си усмивка Краси ни размахва пръст отгоре със заканата: Стегнете се, България е по-важна от всички вас!
Нека всички негови съмишленици си дадем обещанието да завършим започнатите от Краси проекти.”

Красимир Узунов – основател и собственик на една от най-големите информационни агенции у нас, както и българската радиоверига „Фокус“, почина на 25 февруари 2019 г.

Поклонението пред неговите тленни останки се състоя в София и в родната Пещера.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.