Отменят честванията на 3 март на Шипка

0
69

Тази година честванията на Шипка по случай 3 март трябваше да бъдат организирани от Община Казанлък

Отменят тържествата за 3 март на Шипка заради Ковид-19 Сн: ФБ

Инициативен комитет беше сформиран преди един месец.

В него участваха областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Кметът на Казанлък Галина Стоянова и старозагорският митрополит Киприян.

Гергана Микова каза тогава в интервю, че дори и времето да е много студено, войниците преди 143 години смело са стояли на пост. Не е проблем за днешните българи да постоят час два на студа и след това да се приберат.

Но днес научаваме, че има промени в плановете.



Главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев разпратил писма до отговорните лица. В тях се казва, че новорегистрираните случаи на Ковид-19 в страната са се повишили.

Не е целесъобразно и е рисковано голяма група хора да се събират на едно място. Има риск от заразяване. Поради тази причина е опасно да се провеждат тържествата на Шипка тази година.

Съобразявайки се с предписанията на главния държавен санитарен инспектор, кметът на Габрово Таня Христова отмени тържествата на Шипка.

В интервю за btvnovinite.bg, Таня Христова обяви, че предвиденият традиционен църковно – военен ритуал на 3 март 2021 г. няма да се провежда.

Заради отмяната предвидените градски автобуси няма да извозват родолюбивите българи към Шипка, както е по традиция.

В Габрово ще се проведе традиционната панихида в центъра на града до храм Успение Богородично.

Все още нямаме информация какво ще направят в Казанлък.

Да се надяваме, че през месец август 2021 г. няма да има Ковид-19. Последната събота на август се чества началото на боевете на Шипка. Тогава също се събират хиляди родолюбиви българи да почетат паметта и героизма на смелите български опълченци, руски, литовски, финландски воини.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.