Топ кулинари съветват как да давате втори шанс на развалените храни

0
105

Щом даден продукт загуби своята свежест и привлекателност, веднага го изхвърляме в кошчето за боклук

Дайте втори шанс на сиренето и кашкавала преди да ги изхвърлите Сн: ФБ

Въпреки че външният вид понякога може да заблуди, продукт, който изглежда по-малко апетитен, може да запази вкуса и аромата си.

За да намалят отпадъците от храна, опитни готвачи съветват да планирате предварително списъка за пазаруване, менюто, както и да обърнете по-голямо внимание на правилното съхранение на храната в хладилника.

Ако храната все още не е загубила външния си вид, не бързайте да я изхвърляте веднага, защото част от нея може да бъде спасена.

Използвайки проба от 8 храни, специалисти по хранене описаха как на храната може да се даде втори живот.



Въпреки че петна от плака и плесени развалят външния вид на продукта, дори след като тези „дефекти“ се появят на повърхността на твърдото сирене, той все още може да се яде.

„В твърдите сирена като „Чедър“ и „Пармезан“ мухълът не прониква“, обяснява Саманта Касети, директор по храненето в изследователската лаборатория на Good Housekeeping. Достатъчно е да отрежете всички „дефектни“ части и сиренето може безопасно да се яде. Ако сиренето все още се чувства неапетитно след обработката, запазете поне  кората на сиренето – може да се добави към супа или яхнии за допълнителен вкус.

Вместо да изхвърлите ябълките и крушите с кафяви петна по кората направо в кофата, диетологът Линдзи Жанейро съветва да отрежете всички потъмнели части и да направите пюре. Получената смес може да бъде чудесно допълнение към сутрешните ви овесени ядки или полезен заместител на мазнините в печените продукти.

Линдзи препоръчва да намалите мазнините в рецептата наполовина и да замените останалото с плодово пюре.

Първо, това ще направи ястието по-малко питателно, и второ, ще увеличи съдържанието на естествена захар и ще добави вкус.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.