Защо е необходимо да разбираме от бази данни?

0
108

Защо е необходимо да разбираме от бази данни?

 

В наши дни информацията на залива отвсякъде по един или друг начин чрез различни канали. Във всеки един аспект от ежедневието ни е необходимо непрекъснато да записваме и да четем данни и информация независимо дали е за служебни или лични цели.

Базите данни или СУБД (Системи за управление на бази от данни) са основен компонент за различни решения. Можете да ги откриете почти зад всеки уебсайт в Интернет – блогове, корпоративни сайтове; на вашите мобилни устройства, телефони. Това е валидно и за различни специализирани софтуерни решения.

baza-danni

MySQL сървър е най-добрия сървър за бази данни, специално създаден за интернет решения. Над 70% от уебсайтовете, електронните магазини в Интернет и други се използват бази данни създадени и разположени на MySQL сървър.



MySQL сървър поддържа бази данни от релационен тип, които са най-използваните в целия свят за различни видове софтуерни проекти. Данните се разполагат в табличен вид с възможност да се създават връзки между тях ако това се налага.

Специалисти за работа с бази данни.

В почти всеки един проект свързан с информационни технологии са необходими умения за работа с бази данни. Поради това е необходимо в екипа, който разработва дадения софтуер да има специалист, който е наясно с различни аспекти за работа с бази данни – проектиране, създаване, управление и разработка.

Хората, който работят по частта свързана с базата данни в един проект често се налага да са наясно с няколко професионални направления – архитектура на база  данни, проектиране на база данни, създаване на програмна логика с езика за работа с бази данни – SQL (Structured Query Language – Структуриран език за заявки.

Специалистите за работа с бази данни са неотменна част от екипите за разработка на софтуерни проекти. Добра идея е да има специализация вместо да се очаква човек да може на 100% да работи качествено с всякакви технологии. Това е необходимо, за да се постигне необходимото качество, което ще гарантира устойчивост на данните.

Проектиране и архитектура на база данни.

Когато се започва разработка на дадено софтуерно приложение е необходимо да се вземе решение дали ще се използва база данни и от какъв тип. Ако ще се използва база данни се започва с етапа на проектиране и създаване на архитектурата на базата данни за текущия проект. Изясняват се принципите на различните процеси, които е необходимо да се реализират чрез софтуерна система.

Създаване на заявки и програмна логика чрез SQL.

С помощта на SQL се записват данни в таблиците на базата данни, редактират се или ако се налага се изтриват. Също така SQL дава възможност и за комбиниране на данни от една или повече таблици за извличане на информация.

При добиване на опит с работа с SQL човек ще може да се справи с всяка релационна база данни. Възможно е да има разлики в някои специализирани функции и възможности, но основните принципи и команди за добавяне, редактиране, изтриване и извличане на данни са идентични.

MySQL сървър, както и другите бази данни дават възможност за работа със специализирани вградени функции за работа с дата и време, числа и текстови формати.

Обучение за работа с бази данни и MySQL сървър.

За изграждането на професионалните качества на един софтуерен специалист е абсолютно необходимо да се получат познания за работа с бази данни с практическа насоченост, дори и на по-късен етап да се специализира в друго направление.

Един много добър вариант е обучение чрез специализиран курс по бази данни, който ще даде базова ориентация в основните положения при релационните системи от бази данни. Също така в процеса на обучение ще се добият и редица професионални навици, които ще улеснят ежедневната работа при изпълнение на работните задачи. По този начин ще се изгради една практическа основа за работа с бази данни, която ще бъде от полза в ежедневието на един изграден специалист.

На базата на специфични умения и професионален опит в компютърно образователен център Progress е създаден курс по MySQL, който е подходящ както за хора с минимален начален опит, така и за съвсем начинаещи. И също така за хора, които се насочват към нова професия. Курсът е разделен на 2 основни нива – Ниво 1 – Начинаещи и Ниво 2 – Напреднали.

В първото ниво на курса се добиват познания за основните положения в релационните бази данни и в частност MySQL. Научава се структурата на базата данни и ориентация в нея.

Курсистите получават практически познания за езика SQL и основните команди за работа и управление на структурата на базата данни и данните. Упражняват се различни казуси чрез практически упражнения. Също така в процеса на обучение се изграждат умения за проектиране на база данни в зависимост от целите на поставените задачи.

В това ниво курсистите придобиват опитност за работа със специфични функции за различни типове данни. Могат да работят със специализирани функции за дата, време, числа и текст.

Също така по време на курса се тренира основна работа със Спусъци (Triggers), Изгледи (Views), Съхранени процедури (Stored Procedures) и потребителски Функции (Functions), които курсистите създават самостоятелно.

Във второто ниво на курса се изготвя практически проект като курсистите формират софтуерен екип за проектиране и създаване и работа на база данни по практическо задание. По този начин те изграждат допълнителни умения. Също така в това ниво се навлиза в малко повече подробности за практическата работа с езика SQL и повече програмиране. Поради това, за да се включи даден курсист във второто ниво на обучение е необходимо преди това да е изкарал първо ниво.

И не на последно място курсистите се запознават с различни софтуерни инструменти за работа. Те са обучени да ги инсталират и конфигурират. Също придобиват устойчиви практически умения за работа с тях.

Характерно и за двете нива на обучение в курса по MySQL е задаването на задачи за домашна работа, които са свързани между занятията, така че се получава системно надграждане в процеса на обучение.

Компютърно образователен център Progress предлага курсове по бази данни с насоченост MySQL за начинаещи и напреднали курсисти. Начинът на обучение е структуриран по такъв начин, че се получават практически умения за работа, които са валидни за всяка една релационна база данни. Или казано по друг начин курсистите ще са в състояние да се ориентират за работа с релационни бази данни в зависимост от необходимостите на дадено софтуерно решение.

Повече може да научите на www.progressbg.net

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.