Кралица Елизабет в разговор за Космоса и за срещата й с Гагарин

0
158

Седмицата на британската наука беше отбелязана с поредица от различни мероприятия

Кралица Елизабет Втора поканила Гагарин в Бъкингамския дворец Сн: ФБ

Кулминацията се оказа впечатляваща за ученици и учени от Лондон.

Те проведоха видеоконферентна връзка с кралица Елизабет Втора. Британските учени запознаха британската кралица за работата на STEM (Наука, технологии, инженерство и математика).

Проведената връзка показа, че и в условията на пандемия, науката продължава да се развива.

Домакин на проведената видеоконферентна връзка е Маги Адерин-Покок, експерт по Космоса.По време на управлението на кралица Елизабет Втора в страната са отчетени много постижения в космическите изследвания.

Учени от лондонския Музей на Космоса разказаха на Нейно величество за мисията на марсохода “Пърсивиърънс” на НАСА. Обсъждаха една необичайна находка. Това са парчета метеорит, открити през седмицата на науката в Англия. Вижте ги на първото видео.

По време на директната връзка Кралицата разговаря също така с ученици от Лондон, от началното училище в Кенсингтън “Томас Джонс”.

Особен интерес представляваше срещата на Кралицата с първия космонавт Юрий Гагарин.

Гагарин гостувал на Нейно Величество по покана на Бъкингамския дворец през 1961 г. Второто видео е от посещението му в Лондон.

Децата от “Томас Джонс” запитаха монарха какъв човек е бил. С присъщото си чувство за хумор Елизабет Втора отговори само: “Руснак”. При тези думи всички се разсмиват. Тя допълва, че бил очарователен, нищо че не говорел английски.

 

*****

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.