Иван Звездев приготвя супа от коприва в два варианта

0
263

Супа от коприва е едно от традиционните български ястия

Това е вкусната супа от коприва на Иван Звездев

В култовата кулинарна поредица „Кухнята на Звездев – La Cocina Búlgara“ топ кулинарът предлага супата постна и със застройка с кисело мляко и с яйце.

Приемаме, че супа от коприва се приготвя само през ранната пролет, докато е млада. Но понеже копривата е богата на желязо, което предпазва от малокръвие и анемия, добре е да я включите в менюто си до есента. За целта берете най-младите връхчета от копривата, ако не можете да намерите в хранителния магазин, от който пазарувате.

Нарежете пресен лук на ситно. Нарежете морковите също на дребни парченца. На видеото долу ще видите по какъв начин точно.

В тенджера налейте олио. Сложете лука и морковите, заедно с настърганите или пасирани домати.



Добавете измитата коприва. Налейте литър и половина вряща вода и оставете на бавен огън всички продукти да се варят.

Подгответе ориза. За тази супа е достатъчна 1 кафена чашка ориз. Измийте го със студена вода, за да може не само да го почистите, но и да отмиете излишното нишесте.

Прибавете готовия ориз към останалите съставки в тенджерата. Варенето отнема още 15 минути.

По ваше желание можете да оставите супата така. Постният вариант е важен, когато постите. В останалите случаи е въпрос на вкус и на предпочитание.

Ако решите да направите застройка, Иван Звездев предлага вариант с кисело мляко и яйце. Докато подготвя застройката, топ кулинарът подборно обяснява как да я прибавите към супата, за да не се получи пресичане на яйцето.

Не пропускайте и видеото долу. По традиция българският топ кулинар Звездев дава  още много полезни съвети, която всяка домакиня трябва да знае. И да прилага в своята домашна кулинария.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.