На 28 март: Честит Имен Ден, прекрасни именници!

0
1354

Денят 28 март е изключително важен за всички български християни. Почитаме първия български мъченик за Христовата вяра. Честит Имен Ден!

На 28 март станал мъченик най-големият син на кан Омуртаг  Боян-Енравота.

28 март
Честит Имен Ден на 28 март!

Езическото име на мъченика било Енравота. След като приел тайно християнството, неговото духовно християнско име било Боян, княз Български.

Кан Омуртаг  не могъл да откъсне своя син от християнските традиции. Затова го лишил от правото да застане на престола един ден, въпреки че бил първородният син.

Когато кан Омуртаг починал, начело на страната застанал третият син Маламир. Историците предполагат, че вторият син и техен брат Звиница бил починал.



Според записките на Теофилакт, първородният син  Енравота помолил своя брат  да му даде Кинам. Той бил пленник, който се намирал в тъмницата, затворен по заповед на техния баща кан Омуртаг.

28 март
Свети Боян, княз Български – стенопис

Без да подозира защо Енравота иска свободата на Кинам, Маламир заповядал да го освободят. Причината е, че Кинам бил християнин, а под неговото въздействие Енравота станал също християнин с името Боян.

Доносници уведомили Маламир, че Енравота приел официално християнството. Ядосал се изключително много, понеже приел постъпката на своя брат като родоотстъпничество.

Привикал го и му заповядал да се откаже от друговерството. Боян отказал да се подчини и собственият му брат Маламир дал заповед да го посекат с меч.

Преди да бъде посечен, Свети Боян, княз Български казал, че неговата смърт няма да попречи християнството и кръстът да се ширят все повече по българските земи. Ще бъдат издигнати храмове в името на Светата Троица. Праведни свещеници ще служат на истинския Бог, без да принасят жертви на несъществуващи божества.

След екзекуцията, Свети Боян се превърнал в първия българин – мъченик за вярата.

Според изследванията на българска учителка и краевед,  мощите  на Свети Боян, княз Български се намират  в костницата под църквата  „Св. Йоан Предтеча“ в гр. Стамболийски.

Учителката  разчела надписа на плочата в олтара на църквата  от Х век. Надписът представлява  21 реда хоризонтален текст на старобългарски, в който името на Свети Боян Енравота е споменато 6 пъти. От надписа става ясно, че той е погребан точно на това място в една златно-сребърна костница.

Имен ден празнуват  Боян, Бояна, Боби, Боянка, Бени, Албена, Бойко, Бойка, Боко.

Не е имен ден, но на 28 март почитаме паметта на преподобните  Иларион и Стефан, свещеномъчениците  Георги, епископ Загорски и Петър, презвитер  Мъгленски.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.