Марков камък – едно от уникалните места в България

1
515

Край странджанското село Долно Ябълково се намира едно уникално място в България – огромен къс скала, наричан Марков камък (още и Голям камък), предсатвляващ част от тракийско светилище, който според мнозина притежава мощна лечебна енергия

Уникалният камък в Югоизточна България се намира недалеч от самото село и е посещаван целогодишно от хора от цяла България, търсещи лек за здравословните си проблеми. Той е с височина осем метра и диаметър девет метра, като е закрепен върху други два камъка, като по този начин отдолу се образува процеп.

българия
Марков камък – едно от уникалните места в България

Върху самата скала има няколко големи вдлъбнатини с формата на човешки стъпки, които при дъжд се пълнят с т.нар. мълчана вода, считана от мнозина за много лековита.

Съществува поверие, свързано с едно от най-уникалните места в България, според което ако болен човек премине три пъти под процепа, то той ще се изцери от измъчващите го болежки, а най-съкровените му желания ще се сбъднат. Според друго поверие късче от камъка и мълчана вода могат да помогнат на жените да заченат.



loading...

1 КОМЕНТАР

  1. Това изчукване на парчета от камъка- на кой колкото му душа иска, никак не изглежда добре… Такива реликви следва да се съхраняват- със съответното уважение поне.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.