BILLA се разделя с българския пазар завинаги!

4
592

Една от най-широко разпространените вериги за продажба на хранителни стоки на дребно у нас – BILLA, напуска страната ни

Това са последните новини от българския пазар. Една от най-широко разпространените вериги за продажба на хранителни стоки на дребно у нас – BILLA, напуска страната ни завинаги, защото са се случили промени.

Магазини BILLA, заедно с PENNY, са на път да сменят своя собственик, след като стана ясно, че от два месеца текат преговори по продажбата им. Вече са се явили двама кандидати, които са заявили своето желание да придобият собственост върху обектите от двете марки, разкри в-к „Капитал“, цитиран от БЛИЦ.

За пръв път магазините от системата на REWE на територията на България и на Румъния, бяха сложени на „тезгяха“ преди около година. Тогава права за воденето на преговори за продажбата получи фондът за дялови инвестиции в Централна и Източна Европа получи Mid Europa, разположен в английската столица Лондон.

billa
Billa се разделя с българския пазар завинаги

Тогава от REWE категорично отрекоха цялата информация, свързана с продажбата на BILLA, тъй като търговията на дребно е изключително подвластна на слухове.



Според данните на „Капитал“, тогава се е разиграл познатият ни досега сценарий – след като получил изключителните права за оферта, фондът е коригирал цената си и така е провалил сделката. След това е стартирала нова процедура за продажба, но се оказва, че стесненият български пазар е изключително неатрактивен за водещите компании в световен и европейски мащаб.

Сега, търговските обекти на BILLA и PENNY се предлагат отделно – в тях се включват 91 магазина BILLA и 49 на PENNY. Офертите на проявилите интерес компании са се приемали до преди една седмица – до 22 март 2015 г. Оказва се, че двама са потенциалните купувачи, които са изявили желание да придобият собственост върху магазините на двете марки.

Първата оферта е дадена от обединението, на което станахме свидетели преди броени седмици – това на Пикадили и Carrefour. Втората е на собствениците на „Белла България“, притежателите на дружество „Импала“ – гъркът Димитриос Виндзилеос, собственикът на „Пик-Ко“, и Жорж Веселинов и Венцислав Георгиев, като ръководители на „Белла България“.

Финансовите експерти прогнозират, че и двамата потенциални купувачи имат реални шансове да придобият собствеността върху магазините на BILLA и PENNY, но все още е твърде рано да се правят прогнози кой ще стане новият собственик на търговските обекти.

сподели бутон

loading...

4 КОМЕНТАРИ

  1. Е, добре де, как така в „Билла“ уж се продават само боклуци, а винаги е пълно с народ?! Излиза че или стоките са добри и на изгодни цени, или че българските купувачи са кретени. Освен това в нашата махленска бакалия „При Марги“ продавачката умира от скука, а луканките са зеленясали.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.