Честит Имен Ден на Илинден!

0
560

Днес е един от най-значимите празници за християните. Честит Имен Ден на всички именници на Илинден! Бъдете щастливи, здрави и късметлии!

Всяка година на 20 юли християните почитаме старозаветната личност Свети пророк Илия.

Преди да започне да пророкува предстоящото идване на Земята на Сина Божий Иисус Христос, Свети пророк Илия успява да застави езичниците да се поклонят на истинския Бог.

Това става възможно след дълга и продължителна борба. Царят на Галатия Ахав карал населението да носи дарове и да се кланя на езическото божество Ваал.

Свети пророк Илия
Свети пророк Илия – Честито на всички именници на Илинден!

Свети пророк Илия се опитвал да разубеди хората, че онова, което правят не е правилно, но никой не го слушал.



Свети пророк Илия се скрил от хорските погледи в планината и там проклел царя и неговите поданици да ги споходи суша.

Малко, след като Свети пророк Илия изрекъл своето проклятие настанала страшна суша. Цели 3 години не капнала и една капка дъжд.

Цар Ахал вече не знаел какво да направи. Тогава  от планината слязъл Свети пророк Илия и му казал да се покае и да приеме истинския Бог, а не да се клани на тези бездушни и измислени божества.

Царят продължил да държи на своето. Наложило се да направят един експеримент, с който Свети пророк Илия успява да покаже истинската сила на Всевишния.

Двамата с владетеля се качили в планината, за да пренесат жертва и да се молят за дъжд.

Когато цар Ахал започнал своите молитви съвсем нищо не се случило. В момента, в който Свети пророк Илия коленичил и се помолил, от Небето се появил огън. Не след дълго започнал да вали дъжд след 3-годишно прекъсване.

Всички, които станали свидетели на това чудо разбрали, че Свети пророк Илия проповядвал истината и те станали християни.

Свети пророк Илия живял на Земята още 25 години. Тогава той се изявява като пророк, който разказвал как след години тук ще се роди Сина Божий, за да преобрази света.

Свети пророк Илия не бил застигнат от нормална човешка смърт, а огромна колесница, цялата в пламъци, го отнесла някъде високо в Небесата.

Днес своя имен ден празнуват  Илия, Илийко, Илийчо, Илиян или Илиан, Илияна или Илиана, Елиян, Елияна, Илко, Илка, Лило, Елин и Елина.

Старите българи почитат деня на Свети пророк  Илия като Илинден.

Те свързват празника с мълниите, гръмотевиците и градушките. Силата на Небето придават на Свети пророк Илия, точно защото той си тръгнал с огнената колесница.

Старите българи вярвали, че когато Свети пророк  Илия е разгневен, както когато проклел езичниците и заключил небето да не пуска дъжд, по небето започват да свистят мълнии и опасни гръмотевици.

Българите в минало изпитвали истински страх и за да бъде омилостивен Свети пророк Илия, те му правели курбан с месо. Замесвали обредна питка и колели теле, овца, агне, петел, пиле или кокошка.

Общият курбан трябвало да бъде осветен от свещеник. Всички заедно се молели да има дъжд, но да няма мълнии и гръмотевици.

За да не се гневи Свети пророк Илия през цялата година, на Илинден жените не вършат домакинска работа, а мъжете не работят по нивите.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.