Тази година чудотворната традиция беше спазена отново

0
65

Заради пандемията от Ковид миналата година традицията беше нарушена за първи път от десетки години

По време на литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир Сн: Bulgaria ON AIR

Но тази година беше спазена както подобава.

След Възкресение Христово започва Светлата седмица.

Всеки един от дните е светъл и носи своята символика.

По традиция на Светъл понеделник се прави литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир.За целта се изнася нейно копие, което е било допирано до оригиналната икона.

Истинската икона е намерена от овчарчета през 17 век в месността Клувията, на около 3 км над Бачковския манастир.

Била заровена от монаси по време на турското робство. Древната икона е датирана от 11 век. И не напуска Светата обител. Необходими са й специални условия, за да не се повреди.

Преди литийното шествие се изплита уникален венец от цветя. Жена и мъж го изработват, защото са дали обет пред Божията майка да й служат.

Иконата се изнася от Бачковския манастир. Носят я мъже, които се сменят по пътя.

В шествието участват стотици вярващи.

Едни са дошли да търсят помощ Свише за решаване на техните проблеми. Други да благодарят за получената помощ. Не пропускайте видеото долу на Нова ТВ.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир е една от трите най-големи чудотворни икони на Божията майка в България. Другите две се намират в Рилския и в Троянския манастир.

Бачковската чудотворна икона е изложена ежедневно за поклонение в Светата обител. Казват, че силата й е най-голяма на Светли понеделник. Но ако не сте успели да я посетите днес, а имате нужда от помощ, задължително го направете, когато имате възможност.

През годините е извършила хиляди чудеса. Съдействала е за решаване на сложни житейски проблеми. За изцеление и оздравяване от тежки болести, дори рак. За раждане на дете. И много други.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.