Проф. Райков за появата и лечението на подагра

0
570

Все повече хора страдат от подагра

Проф. Райков говори за подаграта

Проф. д-р Димитър Райков е Ръководител на катедрата по Ортопедия и травматология при Медицински университет във Варна.

Пред камерата на Телевизия MU-Vi TV  (Телевизията на Медицински университет – Варна) проф. Райков дава полезни съвети за подаграта.

В съзнанието на много хора подаграта е заболяване, което било присъщо на богатите, които се хранели обилно. Затова е известно и като болестта на чревоугодниците.

Оказва се, че през последните години се наблюдава ръст в заболеваемостта.Като основната причина специалистите приемат увеличаване на заболяванията на обмяната на веществата.

Подаграта е заболяване, при което е нарушена обмяната на пикочната киселина в организма. А пикочната киселина е нормална съставка на кръвта.

В повече от случаите заболяването има наследствен характер. Среща се предимно при мъжете над 40 годишна възраст.

При подагра  важна роля играят диетичният и двигателният режим на пациента.

Хранителният режим е свързан с ограничаване на определени видове храни, които повишават пикочната киселина. Всички специалисти са единодушни, че активният физически режим е от съществено значение.

Доц. д-р Дарина Найденова е специалист по хранене към Катедрата по хигиена и епидемиология при МУ-Варна.

Доц. Найденова обяснява, че съвременната медицина позволява да може да се контролира и подаграта. Тя споделя колко е важно да се спазва диетичен режим от пациентите. Има храни, които задължително трябва да се забранят и да се изключат от менюто. Има храни, които влияят благоприятно на болните от подагра.

Не пропускайте видеото на Телевизия MU-Vi TV. От него ще научите още интересни, непознати и полезни факти за подаграта. Както и за нейното лечение от проф. Райков и от доц. Найденова.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.