Доц. Иванова говори за най-модерното лечение на хепатит у нас

0
368

В студиото на Телевизия MU-Vi TV гостува доц. Ирина Иванова

Доц. Иванова говори за лечението на хепатит у нас

Доц. Ирина Иванова е ръководител на Учебния сектор по гастроентерология, хепатология и хранене при Медицински университет във Варна. Тя е дългогодишен лекар специалист в Клиниката по гастроентерология към Университетска болница „Света Марина“ във Варна.

Водещата Геновева Донкова и доц. Ирина Иванова разискват темата хепатит.

От Световната здравна организация определят заболяването като мълчаливият убиец. Хепатитът и свързаните с него различни усложнения са първата причина за рак на черния дроб. И се явяват седмата за смърт в света.

Вирусният хепатит е една от световните заплахи за общественото здраве.



Най-общо казано хепатит представлява възпаление на черния дроб. То може да бъде предизвикано от много фактори. Не само от вируси. Друг причинител е алкохолът. Лекарствата също оказват негативно влияние върху черния дроб.

Хепатит А се получава при консумацията на мръсна храна със замърсени прибори и нечисти ръце. В условията на Ковид редовното миене на ръцете и употребата на дезинфектанти са снижили до минимум хепатит А.

Заразяването с хепатит В се извършва при кръвопреливане, по полов път и от майка към новороденото.

Предаването на хепатит С също става чрез кръв и кръвни продукти, при наркоманите, които вкарват дрогата венозно с една и съща спринцовка и при мъжете хомосексуалисти.

Лечението на хепатит в Европа и у нас се извършва от 2015 г. с изключително прецизни и качествени медикаменти. Те дават отлични резултати.

От видеото долу лично от доц. Иванова ще научите още полезни факти, свързани с хепатита.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.