За 6 май поздравления от началника на отбраната, президента и военния министър

0
267

Денят 6 май е велик празник!

На 6 май Красимир Каракачанов, Румен Радев и адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната Сн: Светия синод на БПЦ

Целият български народ почита паметта на Свети великомъченик Георги Победоносец.

Животновъдите честват своя патрон. А българската армия има професионален празник.

По традиция се освещават бойните знамена.

В София се проведе малък военен парад, а в небето български пилоти демонстрираха завидно майсторство в пилотирането на вертолети.



Както за всеки голям празник, така и днес първите държавници отправиха своите поздрави и благопожелания.

Президентът Румен Радев каза:
Уважаеми сънародници,
Днес е празникът на Свети Георги и ние, българите, отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия.
Малко са държавите с нашата дълга история, съхранили своето име, вяра и език през векове на изпитания. Времето ни е научило, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешката солидарност и родствената близост. Има дълбока мъдрост в това, че денят на войската се отбелязва на празник, който събира заедно и нашите семейства. Празник на несломимата вяра и нейната победа над злото. Всенароден празник, който почита всеки български дом.
Днес свеждаме глави пред хилядите доблестни предци, загинали за нашата свобода и независимост по бранните полета на войните. Те опазиха Родината в кръвопролитните изпитания на новата ни история.
Във всеки български семеен албум има снимки на мъже с пагони. Честит празник на всички воини от резерва, които в своето време достойно са служили под знамената на Българската армия.

Навръх Гергьовден искам да поздравя сърдечно доблестните български военнослужещи: войници, сержанти, офицери, генерали и адмирали, които днес бдят над мира и сигурността на Отечеството или изпълняват мисии зад граница.

Под нашите бойни знамена винаги са заставали ярки и просветени българи, водачи и вдъхновители на нацията в трудни за България моменти. Нека всеки офицер, всеки българин, осмисли думите на полковник Борис Дрангов: “За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!”, споделя един от най-обичаните и уважавани участници във войните за национално обединение.
В българските летописи има безчет победи на нашата войска, има и трагични поражения, но няма малодушни капитулации. Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението.

Нека закрилникът на Българската армия Свети Георги Победоносец да бди над вас, вашия дом и нашата Родина. Нека вярата му ни вдъхва сили, за да градим и съхраним свободна и процъфтяваща България!

Честит празник!

Премиерът в оставка Бойко Борисов написа в социалните мрежи:

На празника на Българската армия с чувство на дълбока признателност поздравявам всички сънародници, посветили живота си на военната служба. Днес отдаваме почит и на българските герои, загинали при изпълнението на войнския си дълг. Със своя професионализъм и самоотверженост военнослужещите доказват, че носят в себе си изключителния дух на своите предци, които не са позволили нито едно бойно знаме да бъде пленено.
Да пазиш честта на българската армия и днес означава да защитаваш българската държавност. В този момент хиляди военнослужещи са на своя пост – гарантират сигурността на страната ни и спокойствието на българските граждани, изпълняват съюзническите ангажименти на България и подпомагат обществото ни в кризисни моменти. За да отговорим на високата им мисия, стартирахме мощна модернизация на армията и подобряване на условията за труд. Задача, която всеки един бъдещ управник е длъжен да продължи.
На 6 май отбелязваме и Деня на храбростта. Винаги съм вярвал, че смелите хора движат света напред. Но смелостта трябва да има градивна цел както битките – добра кауза. За съжаление в сегашните политически битки виждаме повече малодушие и надменност, отколкото чувство за чест и дълг към обществото и държавата. Днес повече от всякога е нужна мъдрост и отговорност, така че България да преодолее щетите от пандемията и да продължи възходящото си развитие, за което полагахме всички усилия през изминалите четири години. Затова ще разчитам на безпогрешния инстинкт на българския народ. Той се доверява на смелите и работливите!
На Гергьовден празнуват хиляди именници, както и животновъдите. Нека Свети Георги Победоносец да ги закриля и да им дава здраве и благоденствие!

Министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов поздрави с думите:

Честит Ден на храбростта и българската армия! Свети Георги да Ви закриля!“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа:

„Бъдете храбри в мечтите и делата си. Честит Гергьовден!

Честит ден на храбростта и празник на Българската армия, честит Гергьовден! Нека Св. Георги Победоносец ви дава вяра и сили. Не скланяйте глава пред трудностите. Fortes fortuna adiuvat – Съдбата помага на смелите. Бъдете смели в мечтите и делата си. Така както са били храбри нашите воини, прославили родината ни по бойните полета. Поклон пред паметта им. Честит празник на всички военнослужещи днес, посветили себе си на защитата на Отечеството. На земеделците пожелавам плодородна година,а на именниците здраве и сполука!“

*****

*****

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.