Предимства и недостатъци на оградните мрежи

0
180

Предимства и недостатъци на оградните мрежи 

   Мрежестите огради са популярни не само сред собствениците на частни къщи, те се използват широко както в предприятията, така и в публичните институции. Те перфектно пропускат светлина, служат като опора за катерене на декоративни растения и са лесни за ремонт.

Характеристики

Често мрежата се използва само като временна ограда, но някои от нейните типове ви позволяват да монтирате здрава и оригинална ограда. За мнозина мрежестите огради са свързани със скучна сива верига, но днес на пазара има много модерни ярки модели с интересни клетъчни форми. Металните и пластмасовите мрежи не само изпълняват разделителни и защитни функции, но също така са в състояние да украсят сайта с външния си вид.



 

Предимства и недостатъци

Както всеки материал, мрежата има редица предимства и недостатъци. В полза на плетените метални изделия са:

  • отвореност към слънчева светлина;
  • лесен ремонт и лекота на поддръжка;
  • лесен монтаж;
  • леко тегло;
  • приемлива цена;
  • антикорозионни свойства;
  • устойчивост на негативните последици от капризите на времето и климата като цяло.

Заварената оградна мрежа има допълнителни положителни свойства:

  • бърза инсталация поради специална форма на освобождаване (раздел);
  • произволна височина на оградата (докато височината на оградата на веригата определя ширината на ролката);
  • по-високи защитни свойства.

Нейните недостатъци включват:

  • по-висока цена от тази на верижната връзка;
  • значително тегло, което прави инсталацията трудна без помощници;
  • необходимостта от боядисване на оградата, ако материалът не е покрит с полимер.

Основните видове метални мрежи се правят чрез тъкане или заваряване. От плетените изделия най-известната е, може би, мрежестата мрежа. Изработена е от поцинкована кръгла тел. Предполага се наличието на няколко вида, различаващи се по размера на клетките и дебелината на телта. Оградата от черна стоманена мрежа ще трябва периодично да се тонира; поцинкованите продукти не се нуждаят от боядисване.

Материалът за заварената мрежа е поцинкована стоманена тел. Най-тънкият е 4 мм, най-дебелият е 3 пъти повече. Най-трайните продукти се получават от армираща мрежа. Съединенията на перпендикулярно пресичащи се пръти се държат заедно чрез точково заваряване. Най-често срещаните форми на клетки са квадратни и правоъгълни.

За производството на разширена метална мрежа е необходима твърда стоманена ламарина. На специално оборудване се извършва щанцоване и изтегляне на стомана. Формата на клетките е ромб. Колко твърд ще бъде продуктът, зависи от дебелината на материала и ширината на разфасовката.

Устойчивите на износване и относително евтини метални мрежести огради, използвани за маркиране на територията и защита на обекта, стават все по-оригинални и естетични. Сред недвусмислените предимства на плетената мрежа са лекотата на изработване на ограда и издръжливостта. Веригата може да продължи около пет десетилетия. Защитната му функция е ниска, но ако няма нужда от специална здравина на оградата, телта е отлично решение. Къдрави цветя и лозя, преплитащи такава опора, създават красиви композиции.

Срокът на експлоатация на най-простите продукти, изработени от обикновена стоманена тел, не надвишава три години поради корозия. Полимерното покритие увеличава цената на продуктите, но им придава по-достоен вид. Производителността също се подобрява. По-специално, полимерът не се страхува от корозия. Но тя може да бъде повредена от гризачи, ако оградата е инсталирана в страната или около частна къща извън града.

Поцинкованата мрежа е най-добрият вариант по отношение на нейните свойства, но ще струва повече от предишните две. Такава ограда ще продължи поне 10 години. Той не се страхува от капризите на времето, нито от механичните влияния, нито от влиянието на агресивни химикали. За производството на декоративна желязна мрежа се използват гофрирани или усукани пръти, които дават възможност на продукта да се придаде триизмерен обем.

Заварените продукти са популярни поради ниската си цена, лесен монтаж, способност да поддържат перфектно формата си и да не увисват. Този тип се подкрепя и от факта, че не е необходимо да се боядисва. Ако производителят покрие заварената мрежа с полимер, сезонните спадове на температурата и високата влажност стават напълно безопасни за нея.

Независимо каква ограда ще изберете, добра идея е да я допълните с оградни мрежи. Днес на пазара се предлагат голямо разнообразие от висококачествени мрежи, от които да изберете. Ако искате да научавате повече за мрежите за селско стопанство и дома – следете всички новини тук.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.