Д-р Данов за поява, изследвания и лечение на Хашимото

0
480

Все повече хора страдат от болест на Хашимото

Д-р Данов говори за болест на Хашимото

Пред камерата на CredoWeb.bg говори д-р Иван Данов. Д-р Данов е специалист по вътрешни болести, диетолечение и ендокринология.

Болест на Хашимото или както се нарича още Тиреоидитът на Хашимото е вид автоимунно заболяване.

То е открито през далечната 1912 г.

При болест на Хашимото организмът произвежда антитела, които започват да  потискат функцията на щитовидната жлеза.



В основата на това заболяване стои някакъв генетичен дефект. Според някои от медицинските теории този дефект се активира от бактериални или от вирусни инфекции.

Според статистиката, това заболяване засяга между 10 до 20% от жените. При мъжете болестта на Хашимото се проявява при около 5% от тях.

Заболяването се установява посредством специфични лабораторни и ехографски изследвания. При ехографско изследване ясно се отчитат измененията в щитовидната жлеза. Едва в по-малко от 5% от случаите на ехограф не се виждат никакви изменения, а наличието на Хашимото се установява посредством лабораторните изследвания.

Симптомите за появата на Хашимото понякога препокриват симптомите при невротични оплаквания.

Най-честите симптоми са покачване на телесното тегло. Появата на брадикардия и брадипсихия (забавено мислене). Нарушение на съня, анемия, запек и други.

Важно е всички да знаят, че пациентите трябва да следят състоянието на своите хормони на всеки 6 месеца. А един път годишно да се подлагат на ехография на щитовидната жлеза.

Не пропускайте видеото долу. От коментарите и обясненията на д-р Иван Данов ще научите още полезна информация относно болестта на Хашимото.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.