На 17 април имате 3 повода да отидете на църква (подготвяте и специална трапеза)

0
2862

Честит велик празник на всички!

През 2022 г. на 17 април се пада Цветница – Вход Господен в Йерусалим Сн: ФБ

Честит Имен Ден! Обезателно вървете на църква.

Подгответе и празничната трапеза.

Цветница е уникален ден за всички християни.

Не случайно седмицата от Цветница – Вход Господен в Йерусалим през Разпети петък до Възкресение е най-важната в историята на християнството и от изключително значение за вярващите.



Тази седмица е значима и за изповядващите други вероизповедания, защото личността на Иисус Христос и неговата мъдрост, както и огромната му саможертва, излизат извън пределите на християнството.

Те са общовалидни за всички живи хора.

Цветница – Вход Господен в Йерусалим дава началото на края на земните дни на Иисус Христос.

cvetnica
На Цветница Иисус Христос влиза в Йерусалим, а хората слагат палмови клонки по пътя Сн: ФБ

Синът Божий знае какво му предстои, но въпреки това той казва на Отца „Да бъде твоята воля“ и смирено понася както възхвалите, така и униженията преди самото Разпятие.

След като на Лазаровден Иисус Христос възкресил починалия Лазар пред очите на толкова опечалени близки и познати, хората за сетен път се убедили, че не е обикновен мъж, а е наистина Синът Божий.

Иисус язди своя осел (магаре) и влиза в Йерусалим.

Посрещнат е с празнични възгласи, а хората застилат пътя пред копитата на осела с палмови клонки. Затова в чужбина наричат празника  Цветница „Палмова неделя“. 

Ние в България нямаме палми, затова в храмовете ни раздават осветени върбови клонки. Затова празникът Цветница се нарича още Връбница.

cvetnica
На Цветница в храмовете раздават осветена върба Сн: ФБ

Не трябва да забравяте, че на път към църква на Цветница  трябва да вземете старата върба от иконите и да я изхвърлите в течаща вода – река, вада, поток или да я изгорите в печката. Тя не се хвърля в боклука или в контейнера, защото е преспала в олтара на храма.

След църква поставяте младата върба на вашите икони вкъщи и там тя ще престои до следващата Цветница.

Върбата е единият повод да отидете на църква. Другият е да се поклоните пред празничната икона с лика на Иисус Христос. Третата причина е да бъдете миросани от свещеника. След това да си запалите свещички за здраве и сила на духа, защото следващите дни до Възкресение са специални.

На Цветница имен ден празнуват всички с имената на цветя, растения и дървета.

Честито на Цветана, Цвета, Цветанка; Цецо, Цецка, Цвятко, Цветан, Цветелин, Цветелина; Цветомира, Цветомир, Цветозар, Цветозара; Акация, Маргарит, Маргарита, Роза, Ралица; Ела, Върба, Фиданка, Росица, Невен, Невена; Здравко, Здравка,  Зюмбюла, Карамфил, Карамфила; Кремена, Дилян, Диляна, Иглика, Камелия, Лилия, Лили; Далия, Ягода, Малин, Малина, Петуния; Теменуга, Трендафил, Трендафилка, Жасмина, Жасмин – повече от 100 красиви имена.

Не случайно обърнахме внимание на факта, че от Цветница навлизаме в последната седмица от живота на Иисус Христос на Земята.

Цветница
Чудотворна празнична икона Сн: ФБ

Цветница е хубав и щастлив ден не само за именниците, но и за самия Христос. 

Въпреки, че все още тече Великият пост, на Цветница е позволено да се яде риба, за да се отпразнува прекрасното събитие – посрещането на Иисус Христос като истински Цар в Йерусалим.

На Цветница хората се веселят и се забавляват, а тези забавления приключват в края на празника, за да могат вярващите още от понеделник на Страстната велика седмица да се концентрират в своята вяра.

Предишният път, когато по време на поста беше разрешена риба, е Благовещение (25 март).

Рибата, която вярващите ще ядат, ще им даде сили за последните най-култови дни от поста.

Най-важна от целия Велик пост е последната Велика седмица.

През тези дни вярващите ядат все по-малко храна. А на Разпети петък не ядат нищо – в краен случай няколко хапки хляб и няколко глътки вода при нужда.

По този начин те засвидетелстват своето уважение, признателност и преклонение пред саможертвата на Иисус Христос. А той беше пожертван (жертвеният Агнец), за да може неговата пролята кръв да изкупи натрупаните през вековете грехове на хората. 

Този факт не трябва да бъде забравян никога.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.