Внимание: Код оранжев с проливни дъждове и градушка

0
318

Синоптиците днес предупреждават, че утре денят ще бъде напрегнат, защото ще валят проливни дъждове, а на места ще падне и градушка

Тази информация, подадена от НИМХ, научихме от http://www.focus-news.net и от Новините на bTV.

Код оранжев – проливни дъждове и градушка в Северозападна и Централна  България в 6 области – Видин, Враца, Монтана,  Плевен, София-област, София-град.

градушка
Градушка и проливни дъждове утре – код оранжев в 6 области

За останалите области – Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Ловеч и  Габрово  за утре е  обявен код жълто.

Когато утре тръгвате за работа, вземете чадъри, по-плътни връхни дрехи и бъдете емоционално подготвени, че природата може да ни изненада неприятно.



От няколко години особено много градушки валят в Добруджа. С този проблем са се заели учени, които искат да намерят правилния  отговор и да защитят от тези опасност потърпевшите  региони.

Една градушка поврежда не само посевите и селскостопанските култури, но нанася поражения върху сградите, превозните средства и дори върху здравето на хората.

Едно от най-належащите мероприятия е да бъде изградена площадка, от която да изстрелват специалните ракети, които могат да разбиват градоносните облаци.

Един много добър съвет към всички фермери или частни стопани, които имат по-големи ниви с посеви. Застрахователите предлагат възможност да бъде застрахована земята и посевите от природни бедствия – пожари, градушка, наводнения  и други.

Фермер от Западна България е направил предвидлива застраховка на около 200 декара с ечемик.

Градушката унищожава посевите, но застрахователят ще изплати 4 500 лева.

Както каза самият фермер по bTV, засетите ниви приличат на завод без покрив. Ако не направи застраховка, той не може да бъде спокоен за бъдещето. Точно тази предвидливост сега му се отплаща.

Не само нивите, но къщите и апартаментите трябва да бъдат застраховани, защото нещастията се случват за отрицателно време, а средствата от застрахователното обезщетение все пак са помощ за справяне с критичните ситуации.

Лошото време през изминалите няколко дни в Италия попречи  на екипите, които са ангажирани да преместят Коста Конкордия, лайнерът, който се блъсна в подводна скала на 13 януари през 2013 г.

Година и половина останките от лайнера Коста Конкордия стояха наполовина натопени под водата.

Собственикът на лайнера Коста Крочиере е отделила над 1,5 милиарда евро за операцията.

Специалисти напъхаха във вътрешността на лайнера огромни съдове с въздух. Благодарение на въздуха, Коста Конкордия беше изправена и готова да бъде преместена до пристанището, където ще бъде нарязана и предадена за скрап.

Но лошото време и силните ветрове дърпат кораба навътре в морето и екипите не могат да го одържат, за да го издърпат с огромни въжета до кейовете.

Тази информация е  за сведение, че положението не само в България е критично, когато започнат да духат ураганни ветрове, да валят проливни дъждове и да бие градушка.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.