Почитаме едно от най-великите чудеса на Иисус Христос: ЧИД на 16 април!

0
886

Велик празник и важен за всички християни ден е 16 април

Иисус Христос
Синът Божий Иисус Христос Сн: ФБ

Той е доказателство за огромната сила, която притежавал Иисус Христос. Честит Имен Ден!

От 16 април започва една дълга поредица от важни за християните празнични дни.

Тяхната кулминация преминава през най-голямата трагедия в човешката история, за да завърши с най-великото събитие. 

Преди да настъпят тези славни и велики дни, всички ние съпреживяваме последните земни дни от живота на Сина Божий Иисус.  На Голгота той ще се превърне в Христос.



На 16 април  Иисус Христос демонстрира пред много хора своята огромна сила. Извършва чудо, което не е по силите на обикновен човек.  Той накара своя мъртъв приятел Лазар да се върне от смъртта и да възкръсне.

Господ Иисус Христос да пази всички българи от бедствия, болести и беди Сн: ФБ

Свети Лазар е родом от гр. Витания, който се намирал близо до гр. Йерусалим.  Докато Иисус Христос бил извън Йерусалим, Свети Лазар  заболял и бързо се споминал.  Иисус Христос се прибрал от своето странстване. Научил, че Свети Лазар е умрял и са го положили в пещерата.

imen-den
Иисус Христос възкресява мъртвия Лазар Сн: ФБ

Тогава Синът Божий Христос отишъл в пещерата. Заповядал на Лазар да стане и да излезе.  Не може с думи да се опише изумлението на присъстващите, които видели как към тях идва умрелият Лазар.  Според житието на Свети Лазар, той живял на Земята още 30 години.

Бил изключително стриктен в духовно и морално отношение мъж. Провъзгласен и за първия епископ на гр. Китион, който се намирал на о-в Кипър.

Имен ден на 16 април празнуват Лазар, Лазарина, Лазарка, Лальо, Лала, Лалка.

Лазаровден е един хубав празник и щастлив ден.  Затова според  народните традиции се организират различни забавления и веселия. 

На Лазаровден младите момичета, които вече са девойки за женене, в миналото били особено щастливи, защото участвали в обичаите лазаруване, избор на кумица и танцуват  боенек.

Не трябва да забравяме, че в миналото младите момичета не били изпращани да учат след определена възраст и тяхната съдба било предопределена – сватба, дом, деца.

Така, че момите се вълнували най-много коя от тях ще се задоми през идващите месеци и за кого ще се омъжи.  Освен това лазарките обикаляли по домовете из селото. Пеели обредни песни и благославяли дома да има здраве и сполуки.  Стопаните им се радвали. Дарявали ги с яйца и други дребни дарове.

Младите девойки обхождали нивите, полето и гората, за да има реколта от жито и богат берекет.  Лазаруването е изцяло женски празник, а коледарите са само мъже.

Лазарките закичват косите си с венци от цветя, които през деня пускат в течаща вода. Чиито венец започне да плува най-първи сред останалите, тази девойка ще бъде задомена.

През нощта срещу Лазаровден в някои част от България девойките слагали в менче с вода своите пръстени и по тях гадаели за кого ще се омъжат. Според народните традиции, ако една девойка не е била лазарка, тя не може да стане булка.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.