Голямата актриса Виолета Бахчеванова ни напусна: Поклон!

0
261

Тъжната новина беше обявена от Народния театър

Виолета Бахчеванова Сн: ФБ

„В забележителните роли, които Виолета Бахчеванова е изиграла на сцената на Народния театър, а те са повече от 50, или на кино и телевизионния екран има толкова живот, истинност, човешка и художествена правда, че да изпълнят с удовлетворение и творческа радост повече от един живот.“

Виолета Бахчеванова отдава 33 години от живота си на българския театър.
Сред най-забележителните й роли са Мария Десислава в „Иван Шишман“, Маркиза Спина в “Хенрих ІV”, Глафира в “Егор Буличов и другите”, Мария Стюард в “Мария Стюард” и Лейди Бритомарт в “Майор Барбара”.
Изиграла е прекрасни роли на персонажи от националната класика: г-жа Трифкович в “Двубой”, Костанда в “Свекърва”от Антон Страшимиров, Селямсъзката в “Чичовци” от Иван Вазов,  г-жа Илиева в „Големанов” от Ст. Л. Костов и много други.

 

Голямата българска актриса Виолета Бахчеванова напусна нашия свят на 86-годишна възраст, съобщиха колегите й от Народния театър „Иван Вазов“.

През 1959 г. е завършила ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“  в класа на проф. Филип Филипов. Съпруга е на актьора Васил Стойчев.

Артистичното семейство представя рецитали и поетични спектакли на сцените в цяла  България и в чужбина.



През 2001 г. излиза книгата на Виолета Бахчеванова „…А театърът може без всеки от нас“. През 2013 г. двамата съпрузи актьори получават награда Икар за „Изключителен творчески принос към българския театър“.

Поклонението пред тленните останки на Виолета Бахчеванова ще се състои във фоайето на Народния театър от 12.00 часа в четвъртък (26 август).

Дълбок поклон пред големия творчески талант и голямо сърце на раздаващата се актриса и българка Виолета Бахчеванова!

Екипът на topactualno.com изказва най-искрени съболезнования на всички близки, приятели, колеги и почитатели на голямата Виолета Бахчеванова!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.