ЗОК отпуска безплатни лекарства за пациенти с К-19

0
173

Безплатните лекарства ще бъдат изписвани от 17 септември

Безплатни лекарства за лечение на К-19 у нас от 17 септември Сн: ФБ

Здравното министерство и МС решиха безплатните лекарства да бъдат изписвани за пациенти, които имат леки или средни симптоми на К-19.

Тези пациенти могат да се лекуват в домашни условия.

За пациентите с тежки форми на К-19 се налага хоспитализиране. Лечението там преминава през различни етапи. От поставяне на лекарства с инжекции и системи до интубиране. Поради тази причина тези пациенти не могат да се лекуват в домашни условия.

Но за пациентите с леки и със средни симптоми се назначава лечение с медикаменти от 3 групи. Това са антибиотици, кортикостероиди, както и медикаменти, предпазващи да не се образуват тромби.Списъкът с безплатни лекарства за лечение на К-19 в домашни условия Сн: МЗ

За целта МЗ и НЗОК разкриват 50 ковид зони за извънболнично лечение на пациенти с К-19.

Зоните ще бъдат обслужвани от лекар и от медицинска сестра.

Там пациентите ще бъдат преглеждани от специалист. Ще им бъдат направени рентгенови снимки и други необходими лабораторни изследвания.

МЗ ще отпусне по 50 000 лева на МЦ и ДКЦ-та в страната за закупуване на необходимата апаратура.

Пациентите с К-19 в леки форми ще получат личен пулсоксиметър. С него ще проследяват в домашни условия своята кислородна сатурация – нивото на кислород в кръвта. Няма да им се налагат да посещават МЦ и ДКЦ-та за тази процедура.

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.