Условно незаменими аминокиселини и хранителни добавки в грижите за рани

0
160

Условно незаменими аминокиселини и хранителни добавки в грижите за рани

Протеинът в храната, която ядем, доставя на организма аминокиселините, необходими за производството на собствен протеин. Има някои аминокиселини, които тялото не може да произвежда, а някои не могат да бъдат направени достатъчно бързо, за да задоволят нуждите на организма. Деветте аминокиселини, които трябва да бъдат доставени от протеина в храните, се наричат ​​„незаменими“ или „есенциални“ аминокиселини.

Една от специфичните ситуации, при които е от изключително значение да осъзнаем важността на източниците на храна с висока биологична стойност е при третирането на пациенти с рани. Ценните биологични храни съдържат всички основни аминокиселини, необходими за възстановяване на тъканите, борба с инфекциите и намаляване на недохранването с протеинова енергия.



Когато тялото изпитва периоди на екстремни травми или стрес от термично нараняване, сепсис, операция или рани, несъществените аминокиселини стават „условно незаменими“ или „условно есенциални“. Физиологичните изисквания за възстановяване могат да доведат до необходимостта тези несъществени аминокиселини да бъдат по-големи от способността на организма да ги произвежда. В резултат на тези изисквания диетата трябва да осигури снабдяването на организма с несъществени аминокиселини.

Аргинин, глутамин и цистин са примери за условно незаменими аминокиселини, които са комбинирани с други хранителни вещества в добавки, формулирани за улесненото заздравяване на рани.

Аргининът

L-аргинин е 32% азот и има няколко функции, включително ускоряване на секрецията на инсулин, стимулиране на регенерацията на протеини и насърчаване на преноса на аминокиселини в клетките. Азотният оксид е от съществено значение за заздравяването на рани, тъй като увеличава притока на кислород и кръв към раната, увеличава образуването на колаген и намалява възпалението.

Докато аргининът е единственият производител на азотен оксид, 40% от погълнатия аргинин се разгражда от червата и черния дроб, което намалява количеството, налично за производството на азотен оксид. Един продукт за грижа за рани е формулиран с цитрулин, предшественик на аргинин. Цитрулинът заобикаля разграждането на черния дроб и червата, превръща се в аргинин и увеличава производството на азотен оксид.

Глутамин

Глутаминът функционира като източник на гориво за фибробластите и епителните клетки, необходими за лечение. Като безопасната максимална доза за глутамин е установена като 0,57 грама на килограм телесно тегло, но проучванията за ефективността на консумацията на добавки, съдържащи глутамин за заздравяване на рани все още продължават.

Цистин

Цистинът е необходим за синтезиране на глутатион, основният клетъчен антиоксидант, който играе ключова роля по време на възстановяването на тъканите и синтеза на колаген. Той насърчава положителния азотен баланс, като свежда до минимум разграждането на мускулите и възстановява чистата телесна маса (LBM).

Бета-хидрокси-бета-метилбутират (HMB)

HMB е аминокиселинен метаболит, който се открива в храната, и който забавя разграждането на протеините и насърчава производството на чиста телесна маса. Тъй като чистата телесна маса намалява с напредването на възрастта, нейното запазване е важно за лечение на рани, особено за по-крехките възрастни хора. Има различни орални хранителни добавки, формулирани с глутамин, HMB и аргинин за увеличаване на образуването на колаген, които могат да се намерят на пазара, чието основно предназначение е заздравяването на рани.

Съществуват и различни хранителни добавки, съдържащи смес от протеини, аминокиселини и други ключови хранителни вещества за заздравяване на рани. Изследванията, потвърждаващи влиянието на тези условно незаменими аминокиселини върху зарастването на рани, продължават да бъдат от съществено значение, а дали конкретна добавка е подходяща за вашия случай, задължително трябва да бъде преценено от лекар.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.