Рибната църква в Асеновград и нейните уникални рибки

0
478

Една от най-уникалните църкви в цяла България е “Света Богородица – Благовещение” в Асеновград, известна още и с името Рибната църква

В своя настоящ вид асеновградската църква е построена през далечната 1834 година на мястото на още по-стар православен параклис, издигнат през XII век, за който се предполага, че е носел същото име. Под самата църква се намира малък параклис, посветен на свети Йоан Кръстител, в който има аязмо, обитавано дълги години от уникални малки рибки.

Твърди се, че ако човек се обърне с гореща и искрена молба към Бог, вглеждайки се в рибките във водата, то желанието му ще бъде чуто и изпълнено.

църква
Една от най-уникалните църкви в цяла България е “Света Богородица – Благовещение” в Асеновград, известна още и с името “Рибната църква”

За самата вода пък се носят легенди, че притежава лечебни свойства и помага при очни и бъбречни заболявания, но само когато човек я използва с дълбока вяра. Интересно е също така, че водата в аязмото на асеновградската църква не е органично замърсена и не съдържа хлориди, сулфати и фосфати, а за самите рибки пък не се полагат специални грижи.loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.