Рибната църква в Асеновград и нейните уникални рибки

0
1089

Една от най-уникалните църкви в цяла България е „Света Богородица – Благовещение“ в Асеновград, известна още и с името Рибната църква

В своя настоящ вид асеновградската църква е построена през далечната 1834 година на мястото на още по-стар православен параклис, издигнат през XII век, за който се предполага, че е носел същото име. Под самата църква се намира малък параклис, посветен на свети Йоан Кръстител, в който има аязмо, обитавано дълги години от уникални малки рибки.

Твърди се, че ако човек се обърне с гореща и искрена молба към Бог, вглеждайки се в рибките във водата, то желанието му ще бъде чуто и изпълнено.

църква
Една от най-уникалните църкви в цяла България е „Света Богородица – Благовещение“ в Асеновград, известна още и с името „Рибната църква“

За самата вода пък се носят легенди, че притежава лечебни свойства и помага при очни и бъбречни заболявания, но само когато човек я използва с дълбока вяра. Интересно е също така, че водата в аязмото на асеновградската църква не е органично замърсена и не съдържа хлориди, сулфати и фосфати, а за самите рибки пък не се полагат специални грижи.



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.