Как можем да извадим сами кърлеж?

0
531

Всяко лято много хора се оплакват, че по тяхната кожа се е залепил някой кърлеж. Много хора сами искат да се справят с този проблем, но дали могат?

От нашите баби знаем няколко начина, чрез които сами можем да извадим досадните акари.

1. Намазваме с някаква мазнина тялото на един кърлеж – козметичен крем, олио, мас, зехтин, дори с вазелин. След това дърпаме кърлежа и казват, че не остава неговата глава откъсната в кожата.

кърлеж
Всеки кърлеж крие огромна опасност

2. Вместо мазнина се използва сапун. Някои натъркват памук със сапун и мажат кърлежа, а след това го дърпат.

3. Други директно хващат тялото на един кърлеж и без да го въртят нито вляво, нито вдясно и дърпат.



4. Читатели разказаха, че мажат един кърлеж с лакочистител или ацетон, а след това го вадят с рязко движение.

Всички споделят, че след като извадят досадния кърлеж, правят дезинфекция на мястото с риванол, лавандулов спирт, йод, дори с ракия.

После съветват болното място, на което е бил забит хоботът на кърлежа, да бъде наблюдавано и ако се появи зачервяване, подуване или някакъв оток, незабавно да бъде потърсен лекар.

НО! Специалистите сигнализират, че тези  начини за борба с един кърлеж не са правилни. Защо?

Когато един кърлеж бъде намазан с мазнина, сапун или ацетон, той започва да се задушава. След като не може да диша, кърлежът връща (повръща) вече засмуканата кръв, която е замърсил, защото акарите носят зарази.

По този начин в тялото на пострадалия се връща зацапана кръв. Тя може да е само една малка капка, но е напълно достатъчна, за да нанесе трайни вреди.

По този повод от framar.bg напомнят, че когато човек забележи, че има кърлеж, той трябва да отиде на лекар. Лекарите ще издърпат натрапника кърлеж, а след това не само ще направят дезинфекция с препарат, но и ще сложат инжекция със специален серум, който предпазва от  опасни заболявания като хеморагична треска, енцефалит, лаймска болест. 

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.