Православният манастир “Света Великомъченица Марина”

0
251

Край село Ботево, отдалечено на 35 километра северно от Варна, се намира православният манастир “Света Великомъченица Марина”, наричат още “Манастирът на добруджанци”, който има аязмо, за чиято вода местните хора твърдят, че е лековита и може да помогне при здравословни проблеми

Самият манастир е построен към средата на XIX в. около извор с лековита вода, по онова време собственост на турски бей. Последният възнамерява да построи на мястото сарай, но при разкопките е намерен кръст, на който има надпис “света Марина”. Впоследствие беят продава местността на един от жителите на село Ботево, който пък на свой ред я подарява на бъдещия манастир, като през 1844 година са построени две къпални и параклис.

манастир
Край село Ботево, отдалечено на 35 километра северно от Варна, се намира православният манастир “Света Великомъченица Марина”, наричат още “Манастирът на добруджанци”

След 1944 година “Света Великомъченица Марина” запустява в продължение на години, за да възкръсне за живот след десетилетия, като параклисът и двете къпални са ремонтирани, построени са стаи за поклонници и магерница (манастирска кухня), възстановен е и традиционният събор в деня на светицата, чието име самият манастир носи.

loading...


ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.