Започва изключително важна седмица. Ето какво предстои да се случи

2
562

Предстоящата седмица ще бъде изключително важна за много хора. Ние също ставаме част от събитията в нея

Има дни в годината, които са специални. Те са определени като такива, защото през тях са се случили важни събития, които по някакъв начин са предопределили хода на човешката история.

След щастливите празници Лазаровден и Цветница, започва т.нар. Страстна или Велика Седмица.

Тук хората ще бъдат разделени на няколко групи – атеисти, слабо религиозни, религиозни.

За хората атеисти и слабо религиозни Великата седмица ще бъде свързана с почистване на дома, боядисване на яйцата, приготвяне или купуване на козунаци, купуване на агнешко месо за трапезата, посрещане на гости.



Те ще отидат на църква на Разпети петък и на Великден, но с това се изчерпва целият им духовен ангажимент.

sedmica
Най-важната седмица в християнството ще завърши по този начин в Йерусалим и появата на Благодатния огън

Други вече са резервирали почивки у нас или в чужбина, по време на които ще се подложат на спа и други процедури, ще релаксират и за 4 дена ще изкарат една приятна почивка.

Не така стои въпросът със силно вярващите и дълбоко религиозни хора.

Те знаят първо, че Страстната седмица е посветена изцяло на Иисус Христос.

Това са последните дни на Сина Божий на Земята. Тези дни започват с благоговеене пред неговата Божествена същност, през осъждането, обидите, оскърбленията, за да премине през Разпъването на Кръста и да достигне кулминацията – Възкресението.

Силно вярващите и религиозни хора също ще почистят своя дом за предстоящия Великден, също ще купят или ще месят козунаци и ще боядисат яйца, но те знаят, че това са само външните проявления на празника.

Вярващите търсят духовните трансформации, които са се случили с тях през изминалите 49 дена по време на Великия пост, силно мотивирани от мъдростта и героизма на Иисус Христос.

Вярващите хора доброволно се подлагат на поста, за да могат да се извисяват все повече духовно.

Това няма как да се случи след първия или втори пост, но с течение на годините вярващите си дават сметка, че след всеки пост те са станали различни. Започнали са да обръщат по-сериозно внимание на своята душа и духовните прояви на хората около тях за сметка на външните проявления на живота.

Затова последната седмица е Свещена за вярващите:

Велики понеделник: Иисус Христос, който на Цветница влезе в Йерусалим, на Велики понеделник отишъл в храма и там прогонил търговците. В миналото храмовете приличали на покрит битак.

Търговци на различни стоки разпъвали своите сергии вътре в храмовете, където  хората трябва да бъдат тихи и смирени, за да осъществят връзка с Всевишния.

Новината се разчула, а след постъпката на Иисус Христос от храмовете започнали да гонят търговците, които били шумни и пречели на вярващите да се съсредоточат в храмовете.

Велики вторник: След като Иисус Христос изпразнил храма от търговците, във вторник проповядвал в храма, в който се били събрали само вярващи.

Той дал важни напътствия за вярващите и говорил за бъдещето на Йерусалим.

Велика сряда: Иисус Христос се срещнал с покаяла се грешница, която от притеснение при срещата със Светия мъж счупила делвата, в която имало миро.

Вечерта се провежда емблематичната Тайна вечеря. Иисус Христос събира своите апостоли. Първо измива техните крака.

По време на вечерята им дава да ядат хляб като символ на плътта на Сина Божий. Дава им да пият вино – кръвта на Сина Божий.

Накрая им казва, че малко по-късно един от тях ще го предаде.

След вечерята Иисус Христос се моли в Гетсиманската градина в очакване да дойдат и го заловят, защото Иуда го е предал за 30 сребърника.

Велики четвъртък: Иисус Христос е изправен пред съда. Пилат Понтийски вижда, че този скромен млад мъж не е опасен, но не смее да се противопостави на разярената тълпа, която крещи под прозореца.

Тълпата иска Христос да бъде разпънат, както в миналото не постъпвали с римските поданици, а само с най-големите престъпници.

Пилат извършва ритуал, при който измива своите ръце с вода като по този начин показва, че отказва да заеме позиция и дава право на народа да съди и да реши съдбата на Сина Божий.

Народът, който преди 4 дена боготвореше Иисус Христос и застилаше пътя му с палмови клонки, през този ден поиска неговата смърт.

Велики петък (Разпети петък): Това е най-страшният ден, през който извеждат Иисус Христос и слагат на гърба му огромния дървен кръст, на който малко по-късно ще го разпънат.

Иисус Христос сам трябва да замъкне тежкия кръст горе на Голгота.

Войниците го заковават с огромни гвоздеи, слагат на главата му венец от тръни, изправят кръста, като от двете страни на Божия син са разпънати двама престъпници.

Един от войниците пробожда разпънатия и безпомощен Иисус в ребрата и неговата кръв потича.

На Разпети петък се спазва строг пост. Не се върши домакинска работа – пране, чистене, плетене, шиене, подстригване и други.

На Разпети петък вярващите спазват строг пост – не ядат храна и не пият вода. Може само по няколко хапки или глътки при нужда.

Който не може да издържи на този спартански режим, не трябва да яде червена храна – домати, чушки, червено цвекло, ряпа и други, чиито цвят прилича на Христовата кръв.

Постната храната, дори и готвена, трябва да бъде сварена само с вода и сол, без никаква мазнина.

На Разпети петък в храмовете изнасят Светата плащеница, с която било повито мъртвото тяло на Иисус Христос и вярващите минават под нея за здраве.

Всякакви музикални и други забавления са строго забранени за вярващите.

Велика събота: Издъхналият Иисус Христос е снет от кръста. Тялото е намазано с миро и после е повито в плащеницата.

Пресвета Богородица, Света Мария Магдалина и всички апостоли без Свети ап. Тома оплакват тялото.

Погребват го  в пещерата и тя е запечатана с огромен камък.

Пред входа бил поставен караул от римски войници.

Велика неделя – Великден: През нощта се е случило най-великото чудо в историята на човечеството.

Иисус Христос е възкръснал и по този начин е надвил смъртта.

Света Мария Магдалина е първата, на която Иисус Христос се явява. След това на Пресвета Богородица и на останалите апостоли.

Това е денят на радостта!  Постите приключват. След празничната служба в храма вярващите могат да ядат козунак и боядисани яйца.

Денят е щастлив и след  радостните поздрави „Христос Воскресе!“ – „Воистина Воскресе“, вярващите могат отново да се веселят.

 

сподели бутон

loading...

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.