Иван Звездев приготвя най-вкусния шаран за Никулден с богата плънка за благоденствие

0
502

На Никулден ядем шаран по две причини

Иван Звездев приготвя най-вкусния шаран за Никулден

Едната е свързана с житието на Свети Николай. Светецът Чудотворец запушил дупка на кораб с шаран. По този начин спасил екипажа от потъване и от гибел.

Втората причина е свързана с деня на банкера.

Смята се, че всяка люспа от никулденската риба е символ на благоденствие.

Затова люспите не се изхвърлят, а се събират. Има два вида шарани. Едните са с малко на брой, но големи люспи. Другите са покрити равномерно с много люспи. Точно такъв шаран е избрал за сготви за празничната никулденска трапеза и българският топ кулинар.



Приготвянето на празничния шаран за Никулден започва с почистване и събиране на неговите люспи.  Иван Звездев показва полезен трик, с който ще успеете лесно и бързо за отделите люспите от кожата.

Ако не можете по финансова или по друга причина да си купите шаран, вземете друг вида речна риба с люспи – каракуда, толстолоб. Съберете ги и ги запазете за празничната трапеза на Никулден и за Рождество Христово.

След това ги изгорете или ги изхвърлете в течаща вода. Люспите не се изхвърлят в боклука.

След като свалите люспите от вашия шаран или друг вид риба, трябва да я изчистите от вътрешностите.

Идва ред на плънката. За нея са ви необходими лук, ориз и орехи. С готовата плънка пълните кухината на вашия шаран. След това трябва да го зашиете с конец. Иван Звездев показва как да го направите.

Не пропускайте видеото долу от българската топ култова кулинарна поредица „Кухнята на Звездев – La Cocina Búlgara“.

По традиция Иван Звездев дава различни кулинарни съвети. Те са изключително необходими за всяко домакинство. А също така ще разучите цялата рецепта в най-големи детайли, за да приготвите най-вкусния шаран за Никулден.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.