Трикове, с които търговците ни подлъгват да купуваме повече

0
391

Когато прочете за какво става дума, ще осъзнаете, че всички ние ставаме жертва на различни трикове, с които търговците манипулират нашето желание за покупки

Замислели ли сте някога защо в големите хранителни вериги стоките са подредени точно по този начин от търговците.

Ако не сте замислели, сега даже ще научите истината.

Начинът, по който се разполагат стоките е една голяма хранителна верига, в която освен хранителни има и много промишлени стоки,  е определен от специалисти, а самото подреждане се нарича логистика.

търговците
търговците

Освен, че има важни правила като например месо, местни храни, мляко и млечни продукти, хляб и тестени изделия да не бъдат близо до битовата химия, за да не прихванат от нейните аромати, има и други важни моменти.



Тези моменти не са свързани толкова с удобството и комфорта на клиентите, колкото са трикове, с които търговците нелегално подканят да се купува повече.

1. Начина на разположение на стоките

Яйца,  месо, мляко, масла, сирене и хляб не са взаимно изключващи се стоки, но те са разположени на различни места в търговската верига.

Както казват в ПИК, това е направено, за да може клиентите, които основно потребяват най-много тези храни да обиколят почти целия магазин, като междувременно осъзнаят, че захарта им е свършила, че олиото е на привършване, а перилните препарати са в промоция.

И така един клиент, който е отишъл да вземе 1 хляб, 2 кофички мляко и 10 яйца за около 5-6 лева, той си тръгва с покупки поне за още толкова, ако не и за повече.

Специалистите по логистика са изпълнили своята  задача, клиентите купуват, а веригата акумулира печалби.

2. Начина на разположение на стоките по рафтовете

Прави ли ви впечатление, че много десерти, бонбони и други лакомства за децата са сложени по ниските рафтове. Те се намират на височината на малките деца. Когато децата минат около рафтовете със своите родители, те се хващат за пъстрите опаковки и вземат. Родителите един път ще откажат, твори път ще върнат взетата стока, но все пак трябва нещо да купят на детето, защото някои започват да пищят и да се търкалят по пода, когато искат нещо.

Същото се отнася за някои  скъпи шоколадови бонбони, кафета, уиски и други. Те са поставени на височината на очите на възрастния клиент от търговците, за да могат първи да грабнат погледа му.

Има хора, които купуват без да се замислят. А онези, които си правят сметка на парите, започват да оглеждат наоколо за нещо по-евтино или на промоция. Тогава откриват такива стоки, сложени на долните рафтове или закътани някъде встрани.

На преден план поставят промоционалните стоки, които са намалени, защото изтича срока им на годност и те трябва бързо да бъдат изкупени.

3. Начина, по който са разположени отделните стокови групи

Рафтовете образуват истински лабиринт. Това от една страна се дължи на разнообразните асортименти от стоки, които се предлагат, но от друга създават психологически разходка из един огромен лабиринт, чиято задача е да накара потребителя да се загледа и в останалите стоки, защото вероятно ще си купи и още нещо.

4. Цените

Поне един път сте се заблудили, когато гледате на етикета изписана прилична цена, а се оказва, че тя не е за 1 кг, а за 800 или 900 грама. Това често се случва при варивата – боб, леща, ориз и други.

А за промоциите на топлите витрини много клиенти са наясно. Намалено кебапче, а се оказва, че заедно с цената е намален и неговият грамаж.

Търговците не разчитат само на това да предлагат качествени и изгодни стоки на своите потребители, които ги купуват, когато имат нужда. Те използват маркетингови трикове, с които да пробудят допълнителен интерес за покупка.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.