Земетресение отчетоха у нас преди малко

0
561

Информацията е от ЕСЦ

Земетресение във Велинград отчетоха преди малко Сн: ФБ

Според справката на Европейския сеизмологичен център, на територията на България е отчетено земетресение.

Неговата сила е 2,8 по скалата на Рихтер.

Епицентърът е Велинград.

Сеизмографите са отчели труса в 18:53 часа, писа dunavmost.com.Земетресението е слабо и не е причинило никакви щети. Няма пострадали хора и животни.

На 14 март 2022 г. румънската сеизмична зона Вранча се беше активирала.

Първият трус бе отчетен в 21:18 часа. Неговата сила е 2,5 по скалата на Рихтер.

Малко по-късно, в 21:37 часа беше регистрирано второ земетресение. То е със сила 4,4 по скалата на Рихтер, писа 24chasa.bg.

Следваше затишие от няколко часа. И рано призори в 05:21 часа беше отчетено още едно земетресение. Неговата сила е 3,2 по Рихтер.

За щастие нямаше разрушения. Нямаше нанесени щети и пострадали хора. Това беше добрата новина.

Трусовете са били усетени в България. Читатели на Дарик изпратили съобщения на редакционната поща. Уведомили, че разлюляване е било усетено в дунавските градове Русе, Свищов и Силистра.

От началото на март 2022 г. в Румъния са регистрирани 16 земетресения. Те са с магнитуд от 2,0 до 4,5 по скалата на Рихтер.

Най-силното земетресение през 2020 г. е било с магнитуд  5,2. То е засечено на 31 януари 2020 г. отново в окръг Вранча. Било е усетено и в столицата Букурещ.

Споменаването на Вранча предизвиква ужас в жителите на Свищов.

На 4 март през 1977 г. в 21:24 часа се активира мощно земетресение. Определено е като “най-убийственото” в историята на България.

Силата на труса е 7,3 по скалата на Рихтер. Земетресението е активно по-малко от една минута. Но за това отрицателно време мощната земетръсна вълна от Вранча се разпространява през недрата на земята и достига до България.

Земетресението е било усетено във всички населени места в България от Стара планина на север към Дунав.

Невиждани разрушения на частни и обществени сгради се появяват в Свищов. Но това не е най-голямата драма за жителите на града на Алеко Константинов и на Димитър Ценов. Природното бедствие взема 109 жертви. Сред тях 27 деца губят своя живот.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.