БГ археолози откриха златния трон на владетеля Севт III

1
975

И тази година ще се радваме на уникални археологически находки, след като беше открит златният трон на владетеля Севт III

След като преди години д-р Георги Китов разкопа могилата-гробница „Голямата Косматка“ и вътре откри уникални златни украшения и принадлежности, заедно с бронзовата глава на Севт III, преди броени дни археолозите разкопаха крепостта на известния тракийски владетел Севт III.

Тя е била разположена много близо до днешния язовир „Копринка“ и на около 350 метра от древния Севтополис.

Сред находките са стените на крепостта и тухлени сгради.

Но най-любопитната находка представлява части от златния трон на   Севт III.



Според археолози в пределите на новата крепост се крият неподозирани богатства и уникални предмети, защото там са живели тракийските аристократи.

car-seft
Цар Севт III е бил изключително влиятелен и богат тракийски владетел Сн: newsbp.com

Когато на 1 април археолозите попаднаха на златния трон, районът премина под охраната на жандармерията, за да го предпази от набезите на иманяри.

Да видят откритието, лично пристигнаха премиерът Борисов и министър Рашидов, писаха в newsbp.com.

Информацията достигна и до   Discovery.  Британски и френски археолози идват в България, за да помагат на своите колеги археолози в следващите етапи на разкопки.

Това не е случайно. Находките в  крепостта излизат извън пределите на страната като археологическа и историческа стойност. Те ще окажат влияние върху европейската и световна история.

Проф. д-р. Димитър Янков от БАН коментира, че този път археолозите ще намерят най-голямото и най-ценно златно съкровище откривано някога по българските земи.

Никой не може да гадае каква мистерия все още стои заровена в пръстта от времето на Севт III, но като имаме предвид неговата златна маска, единствена в целия свят, златните декорации за конските поводи и уникалната златна мида от 3 в. пр. Хр., можем само да тръпнем в очакване.

Ние сме наследници на древните траки, а траките са били уникална цивилизация със специална мисия на Земята, за която можете да научите ТУК.

 

сподели бутон

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.