Честит празник на 19 юни! Много имена имат имен ден

0
127

Още един важен празник честваме на 11 юни

Денят на Всички светии е на 19 юни 2022 година. Честит Имен Ден, прекрасни именници! Сн: ФБ

Той е посветен на Всички светии и неговата дата е променлива. Честит Имен Ден!

Първата неделя след великия празник  Петдесетница се нарича Всички светии и е посветена общо на всички светци.

Датата на празника е променлива, защото зависи от Великден.

Светите Отци на Църквата са установили празникът по 3 причини:



1 – Да не забравяме, че след Иисус Христос, Светият Дух изпълни цялата материална действителност с  нетленна духовна светлина.

2 – Да не забравяме, че  освен познатите светици и мъченици, има още много герои за вярата, които със своя съвършен живот и саможертва служили смирено и безропотно на Бога.

Те са увенчани от Всевишния  с “венеца на славата”, но за нас живите остават безименни и неизвестни.

3 – Да бъдат упоменати всички светци и мъченици за Христовата вяра заедно, защото техните дела са били насочени в името на истинния Бог, на единната вяра, на  Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и на Светата Троица (Бог Отец, Бог Син и Светият Дух).

Ние, християните, не трябва да забравяме, че Христовата Църква е създадена от Сина Божий Иисус Христос, осветена е от Светия Дух, изстрадана е и е утвърдена от Светите апостоли, от светците и от мъчениците.

Тя просъществува  здраво и категорично през вековете, защото в нейните основи са вградени мъченичеството, подвигът и кръвта на стотици хиляди Христови последователи.

Повелята на Спасителя Иисус Христос е категорична.

Ние не трябва да  пазим своята вяра само за себе си,  а да я изповядваме, за да може Евангелието да се осъществи на практика като универсално Богооткровено учение за всички народи през всички времена.

Най-висока стойност има признаването и изповядването името Христово пред всички неверници, богохулници и богоборци.

Иисус Христос не възвести своето учение на ангелите и на съвършените същества, а на грешните хора.

Синът Божий Христос отлично познава  силата на греха. Затова той  ни учи как да живеем праведно – с вяра в Него, с изповед на името Му пред човеците и смирено спазване на Неговата свята воля.

Не трябва да забравяме, че най-важна е Божията преценка кой човек е бил праведен и заслужава Царството Небесно и кой не. Това не става според нашите човешки разбирания, а според Божествените.

Денят на Всички светци е празник на онези имена, които имат чужд произход – латински, еврейски, гръцки, персийски и друг, но които през годините трайно са използват и от българите. Понеже нямат конкретен светец – покровител, за техен ден е определен именно празникът Всички светии.

Имен ден на 19 юни имен ден празнуват Албена, Аргир, Бела, Бианка;  Виолина, Виргиния, Диана, Жулиета, Клара, Матилда, Мая; Регина, Рената, Ромео, Сара, Севда, Силва, Султана.

На 19 юни са Петровите заговезни. На 20 юни 2022 г. започват постите преди празника  Петровден. Те продължават до 29 юни. Тяхната дата също е обвързана с Великден. Колкото по-късно е Великден, толкова по-кратки са Петровите пости.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.