Тези момчета станаха истински герои: Браво!

0
59

Браво!

Тяхната постъпка е за пример! Нека повече българи да научат за нея.

Тези четири момчета са от село Каравелово, общ. Карлово, обл. Пловдив.

Димитър, Александър, Денислав и Илиян са в лятна ваканция и се забавляват с различни игри.

И така както си играли, момчетата видели дим и огън в края на една от улиците. Там имало купчина суха трева. Предполага се, че тревата е била запалена нарочно и оставена сама да догори.



Тези деца спасиха гората от пожар Сн: ФБ (Пожарната на Карлово)

Едното от тези момчета незабавно позвънило на тел. 112. Няколко минути по-късно на място пристигнали пожарни автомобили и огнеборци от Карлово.

Но докато пожарникарите пристигнат, останалите момчета проявили невиждана съобразителност. От близка къща взели лопати и започнали да удрят по горящата купчина. Така прекъснали пътя на огъня. Защото пламъците започнали да пълзят към боровата гора наблизо. Така успели да спасят боровия масив.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив пусна пост със снимки на страницата си във ФБ. Кметът на село Каравелово написа: „Огромни БРАВО и БЛАГОДАРЯ за бързата реакция на тези смели и отговорни деца!“.

Момчетата станаха известни като  „Четири деца с лъвски сърца!“

Екипът на topactualno.com използва случая да напомни на всички свои читатели: 

Когато ходите на пикник сред природата, избягвайте да палите огън. Заради сушата тревите са прекалено сухи и рисковете от пожари са огромни.

Ако все пак решите да запалите огън, добре обезопасете мястото с камъни. Носете вода с вас за всеки случай, както и за загасяне на огъня.  Когато приключите с огъня, засипете огнището с мокра пръст. Или го загасете с пожарогасител, ако сте пътували с личния си автомобил.

Най-добре е да запалите огън близо до река или поток. Така ще имате вода под ръка ако стена някакъв проблем.

Ако сте пушачи, не изхвърляйте фасовете си сред природата. Отново съществува риск от избухване на пожари.

Не забравяйте, че освен тревите, храстите и дърветата, при един пожар ще загинат невинни полски и горски животинки, както и птички.

Пожарите могат да бъдат опасни и за вас самите.

Въпросите, свързани с опазване на горите от пожари са уредени в Наредба №30 на ИАГ (Изпълнителна агенция по горите) от 31 юни 2003 г. (за условията и реда за извършване на противопожарни мероприятия в горския фонд и опазване на горите от пожари).

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.